Linkovi

Ekolozi ubedili vladu da odustane od izgradnje nekoliko MHE


Reka Tara u regionu centralne Crne Gore, u Nacionalnom parku Durmitor (Foto: AP/Risto Božović)

Vlada Crne Gore zadužila je Ministarstvo ekonomije da otpočne pregovore o sporazumnom raskidu ugovora o gradnji malih hidroelektrana (MHE) u nekoliko gradova na sjeveru Crne Gore, posle sve glasnijih upozorenja ekologa da bi gradnja malih brana na divljim crnogorskim rijekama trajno ugrozila životnu sredinu u tom području.

Nakon sjednice vlade koja je održana u četvrtak u Pljevljima, premijer Duško Marković je saopštio da je riječ o MHE na Bistrici, u Bijelom Polju, Murinskoj, Đuričkoj i Komoračkoj rijeci u Plavu, Bukovici u Šavniku i Trepačkoj rijeci u Andrijevici, ocjenjujući da je taj program nesporno omogućio novi zamah u proizvodnji električne energije, ali i da je bilo propusta koji bi nanijeli štetu prirodi.

“U pojedinim slučajevima, ovaj koncept razvoja promašio bi svoj cilj, a to je unapređenje kvaliteta života i razvoj lokalnih zajednica, koji ne može teći odvojeno od očuvanja jedinstvene prirode i zdrave životne sredine na tim lokalitetima”, rekao je Marković nakon sjednice.

Crnogorski premijer rekao je da će se u narednom periodu odrediti i u odnosu na ostale projekte sa sličnim problemima i najavio da će vlada uložiti 100 miliona eura u Pljevlja, jednu od najzagađenijih opština u zemlji.

Prema njegovim riječima, vlada to ne radi zbog pristupnih pregovora, već da bi obezbijedila što bolju životnu sredinu za građane, ocjenjujući da nema napretka bez ulaganja i čuvanja životne sredine.

"Održali smo sjednicu vlade kako bi smo započeli proces negativnih otklanjanja posljedica koje su nastale na životnu sredinu”, rekao je premijer Marković, naglašavajući da vlada “šalje jasnu poruku da je njeno opredjeljenje da je zdravlje u interesu današnje i budućih generacija".

Najnovija odluka Vlade Crne Gore uslijedila je nakon višemjesečnih protesta mještana Bukovice, lokalnih i međunarodnih organizacija za zaštitu prirode, koji strahuju da bi nastavak izgradnje malih hidroelektrana devastiralo male vodene tokove i živi svijet u njihovoj okolini.

"Protest do potpunog moratorijuma na izgradnju"

Izvršna direktorica organizacije Green Home Nataša Kovačević rekla je da vjeruje u dobru namjeru Vlade Crne Gore kada je u pitanju odluka o sporazumnom raskidu ugovora za izgradnju malih brana, ali i dodala da se ‘protest nastavlja do potpunog moratorijuma na izgradnju malih brana”.

“Vjerujemo u vladinu dobru namjeru da se ovo riješi, ali do odluke o moratorijumu na izgradnju svih, a ne pojedinih malih brana, njihovog uključivanja u prostorni plan, dobre strategije za male hidroelektrana i procjene njihove ekonomske isplativosti”, rekla je Kovačević za Glas Amerike.

Ona je rekla da se današnja odluka ne odnosi na dvije male rijeke, od kojih je na jednoj brana na samom izvoru, i podsjetila da je Vlada nedavno donijela odluku o dodjeli koncesija za još dvije male hideoelektrane.

Kovačević smatra da Vladi nije jednostavno jednostrano raskinuti sve zaključene ugovore o malim branama zbog eventualne nadoknade štete koncesionarima, ali i da se “za loš posao nadoknade plaćaju”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG