Linkovi

CG: Održan protest protiv izgradnje mHe na Cijevni


Protest zbog planirane izgradnje male hidroelektrane na rijeci Cijevni.

Oko dvije stotine aktivista za zaštitu životne sredine protestovalo je u subotu vozeći bicikla od centra Podgorice do mosta na rijeci Cijevni u mjestu Dinoša zbog gradnje hidroelektrana na albanskom dijelu te rijeke čiji je kanjon crnogorska vlada nedavno proglasila ‘spomenikom prirode’.

Upozoravajući na potencijalne posljedice projekata malih hidroelektrana na divljim planinskim rijekama, Nevladine organizacije ‘Centar za zaštitu ptica’ i Biciklo.me, pod sloganom “Ne Cijevnu u cijev”, poručili su da će jedinu kratkoročnu korist od njih imati privatni koncesionari.

Biolog Vuk Iković rekao je da od izgradnje malih hidroelektrana koje se praktikuju u Crnoj Gori i regionu, ima koristi samo manjina, koja ulaže novac za dobijanje električne energije, "gdje im je za svaki kilovat garanovan otkup od države".

On je upozorio na višestruku štetu od stavljanja Cijevne u cijevi, navodeći da će najveće posljedice pretprjeti biljni i životinjski svijet korita rijeke, ali i ljudi koji žive u blizini rijeke, naročito u njenom donjem toku.

Protest zbog planirane izgradnje male hidroelektrane na rijeci Cijevni.
Protest zbog planirane izgradnje male hidroelektrane na rijeci Cijevni.

Ines Mrdović iz NVO MANS rekla je da će od izgradnje hidroelektrana korist ostvariti privilegovani pojedinci koji profitiraju zahvaljujući subvencijama “koje im dajemo kroz naše račune za struju”.

“Sa druge strane, oni uništavaju naše rijeke i naše resurse”, rekla je Mrdović i ocijenila da su najveće crnogorske rijeke u opasnosti, navodeći da se, osim na Cijevni, u ovom trenutku, eksploatacijom šljunka za potrebe izgradnje autoputa nanosi nepopravljiva šteta rijeci Tari, koju je upravo crnogorski parlament deklarativno zaštitio od devastacije.

Crnogorski mediji objavili su nedavno da je počela izgradnja malih hidroelektrana u gornjem toku Cijevne u Albaniji, a vlada u Tirani saopštila da to ne utiče na vodotok te rijeke u Crnoj Gori, pa nisu smatrali neophodnim da o radovima obavijeste susjednu državu.

“Iz pregleda projekta izvodljivosti, radova i tehničkog rešenja koje nude autori tih projekata, nema očekivanog uticaja na smanjenje vodotoka koji prolazi kroz teritoriju Crne Gore", saopšteno je ranije iz albanskog Ministarstva za infranstrukturu i energiju.

Oni su pojasnili da je zahtjev za izgradnju mini-hidroelektrana na Cijevni predale četiri kompanije, ali da nijedna od njih nije još dobila građevinsku dozvolu, te da albanska vlada tek razmatra njihove zahtjeve.

Crnogorski premijer Duško Marković najavio je da će o Cijevni razgovarati sa albanskim kolegom Edijem Ramom tokom Privrednog foruma koji će se održati 25. oktobra u Budvi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG