Linkovi

Demokrate naredile Beloj kući da im preda dokumenta u istrazi o opozivu


Spoljašnjost Bele kuće

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa poslale su obavezujući poziv Beloj kući da im preda sva dokumenta u istrazi o opozivu predsednika Donalda Trampa.

Belu kuću su najpre pozvale da to učini do petka, ali pošto rok nije ispunjen - administraciji je upućen obavezujući poziv.

Predsedavajući odborima koji vode istragu saopštili su da je obavezujući poziv neophodan jer je "Bela kuća odbila da odgovori na nekoliko poziva da na dobrovoljnoj bazi preda dokumenta".

Demokrate u Kongresu su takođe poslale zahtev za predaju dokumenata o kontaktima sa Ukrajinom potpredsedniku Majku Pensu, navodeći izveštaje da je Pensov bliski saradnik slušao telefonski razgovor Trampa i Zelenskog, koji je u centru istrage o opozivu.

"Ustavna dužnost"

Predsednik Tramp tvrdi da je borba protiv korupcije njegova ustavna dužnost, u vezi sa zahtevima koje je uputio stranim zemljama da istraže poslovanje njegovog političkog protivnika Dža Bajdena.

"Nije reč o politici, već o korupciji. Ako čitate ustav, videćete da imam obavezu da se bavim korupcijom, dakle to je obaveza i dužnost", kazao je Tramp.

U centru istrage o opozivu koju vode demokrate u Predstavničkom domu je razgovor Trampa sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zeleskim, za koji koji vodeći demorata Adam Šif kađe da je "razgovor u kojem je predsednik vršio pritisak na stranog lidera da istraži Trampovog političkog rivala, što je štetno za nacionalnu bezbednost",

Demokrata Adam Šif, predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja u Kongresu
Demokrata Adam Šif, predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja u Kongresu

Kontroverzne SMS poruke

U četvrtak je pred Kongresom 10 sati svedočo bivši izaslanik SAD za Ukrajinu Kurt Volker koji se pominje u prijavi uzbunjivača.

Nakon tog svedočenja, demokrate su objavile niz SMS poruka kojima su komunicirali Volker, Rudi Đulijani i drugi.

U jedoj prepisci Volker i jop dvojica američkih diplomata diskutuju o tome kako da sprovedu Trampov zahteve da se istraže Džo Bajden i njegov sin.

Kurt Volker dolazi na svedočenje u Kongres
Kurt Volker dolazi na svedočenje u Kongres

U drugoj razmeni se vidi kako Volker piše saradniku Zelenskog i obećava mu da će novi ukrajinski predsednik doći u Belu kuću ako se ta istraga sprovede

Trampov razgovor sa Zelenskim je deo prijave uzbunjivača - navodno zaposlenog u CIA - i pokreuo je proceduru opoziva.

Predsednik je optužio Bajdena da zloupotrebljava polođaj time što od UKrajine traži da okonča krivičnu istragu u kojoj bi mogao da se nađe i njegov sin.

Predsednik i njegovi saveznici, međutim, nisu dostavili nikakve dokaze koji pokazuju da su Bajdeni bili umešani u ilegalne radnje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG