Linkovi

Lider EU označava Rusiju, Kinu i Trampa kao pretnje


Arhiva - Predsednik Evropske komisije Donald Tusk na brifingu za medije u Briselu, Belgija (REUTERS/Francois Lenoir - RTX2HXIJ)
Arhiva - Predsednik Evropske komisije Donald Tusk na brifingu za medije u Briselu, Belgija (REUTERS/Francois Lenoir - RTX2HXIJ)

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da su Kina, Rusija i nova administracija SAD predsednika Donalda Trampa među najvećim spoljnim pretnjama sa kojima se suočava evropski blok.

Te njegove ocene nalaze se u pismu upućenom 27 lidera pred samit, koji se u petak održava na Malti.

"Posebno, promene u Vašingtonu stavljaju Evropsku uniju u komplikovanu poziciju. Sa novom administracijom čini se da je dovedeno u pitanje poslednih 70 godina američke spoljne politike", rekao je Tusk.

Tramp je insistirao na politici koja stavlja SAD na prvo mesto i postavio je pitanje da li članice NATO-a doprinose Alijansi u fer obimu.

Tusk je, govoreći o odbrani EU, rekao da se ona nikad nije susrela sa opasnijim izazovima, te da je Evropi potrebna "hrabrost, predanost i politčka solidarnost".

Rekao je da EU mora da ustane u ime svog digniteta u razgovorima sa SAD, Rusijom, Kinom ili Turskom, i da se ne sme dopustiti populističkim argumentima i ksenofobičnom raspoloženju da ruše evropske integracije.

"Mora se reći potpuno jasno da dezintegracija Evropske unije ne bi vodila obnovi neke mitske, potpune suverenosti njenih članica, već njihovoj pravoj i stvarnoj zavisnosti od velikih supersila - Sjedinjenih Država, Rusije i Kine. Samo zajedno možemo da budemo potpuno nezavisni", napisao je Tusk.

Sa Trampom koji poziva na pregovore o trgovinskim sporazumima u korist SAD, Tusk poziva da EU zaštiti svoje građane i biznise i da zapamti da "slobodna trgovima znači slobodna trgovina".

Završava pismo rečima da EU ne može da popusti onima koji bi da "oslabe ili ponište" vezu između SAD i EU.

Tuks piše: "Moramo da podsetimo naše američke prijatelje na njihov moto: Zajedno opstajemo, podeljeni propadamo".

XS
SM
MD
LG