Linkovi

Pens izrazio snažnu podršku SAD saveznicima iz EU i NATO


Potpredsednik SAD Majk Pens sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom
Potpredsednik SAD Majk Pens sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom

Američki potpredsednik Majk Pens posjetio je evropske institucije u Briselu, susrećući se, po prvi put sa čelnicima Unije. Nakon susreta i, kako se navodi, otvorenih razgovora koji su odgovorili na mnoga otvorena pitanja, čini se da su Evropljani otklonili neizvjesnost kada je riječ o budućnosti odnosa dva partnera, umireni uvjeravanjima visokog američkog gosta da će se saradnja nastaviti na temelju zajedničih vrijednosti i zajedničkih izazova.

Prva posjeta američkog potpredsjednika središtu EU imala je punu agendu - susreo se sa svima u Briselu koji nešto znače u Uniji, ali i NATO - dan je počeo radnim doručkom sa visokom predstavnicom EU, nastavio susretom sa prvim čovjekom evropske izvršne vlasti, a nakon toga potpredsjednika Pensa je dočekao i prvi čovjek Evropskog savjeta Donald Tusk, sa nekoliko konkretnih pitanja koja muče Evropljane još od izbora u Americi, a posebno nakon brojnih zabrinjavajućih izjava sa te strane.

Pitao sam potpredsjednika direktno da li dijeli moje mišljenje o tri ključne stvari: medjunarodnom poretku, bezbjednosti i odnosu nove američke administracije prema EU... Pozivajući se na neke izjave, date u Minhenu prije tek par dana, mogu samo reći da su izvještaji o navodnoj smrti Zapada u velikoj mjeri prenapuhani. Ko god želi kraj sadašnjem poretku, učestvujući u gradnji nekog post-zapadnog poretka, mora da zna da ćemo mi ovaj poredak zdušno braniti. Uz to, naša bezbjednost je bazirana na NATO i najbližoj mogućoj trans-atlantskoj saradnji. Moramo zajedno da radimo kako bi smo modernizovali fome te saradnje, neke od njih trebaju promjene, ali moramo se složiti oko jedne stvari: ideja NATO nije zastarjela, kao što ni vrijednosti koje su u temelju Saveza nisu zastarjele. Razgovarajmo o svemu, počev od finansijskog udjela, ali samo sa ciljem da ojačamo našu solidarnost, nikada da je oslabimo...I konačno, mi računamo na punu i nepodijeljenu podršku Amerike ideji ujedinjene Evrope. Svjet bi definitivno bio lošije mjesto da Evropa nije ujedinjena. Amerikanci to najbolje znaju kakva je vrijednost toga biti ujedinjen i da je razjedinjenost uvod u pad", poručio je Tusk.

"Danas imam privilegiju da u ime predsjednika Trumpa iskažem snažno opredjeljenje Amerike da nastavi saradnju i patnerstvo sa EU. Kakve god imamo razlike, dijelimo isto naslijedje i iste vrijednosti i, iznad svega, isti cilj: promovisanje mira i prosperiteta slobodom i demokratijom i vladavinom zakona i ostajemo opredjeljeni tome. Danas potvrdjujemo naše opredjeljenje za slobodnim, rastućim ekonomijama kao rezultatu naše saradnje. To traži teške ali neophodne odluke, osnazenje rasta znači osnaženje mira i prosperiteta za sve. Moramo biti jaki i ujedinjeni u naporima da se suprotstavimo prijetnjama evropskoj bezbjednosti i stabilnosti. Tužno podsjećanje je da su se bas ovdje u Briselu prije skoro godinu dana desili teroristički napadi... Imate naše saučešće i opredjeljenje da učinimo sve sto možemo da, u partnerstvu sa EU i svim našim saveznicima, da se takvi napadi nikada više ne ponove. Pozivamo EU da zajedno sa Amerikom pojača napore protiv islamskog radikalizma na ovom kontinetu. To traži veću koordinaciju i razmjenu obavještajnih podataka medju evropskim članicama i izmedju Unije i NATO i uvjeravam vas da smo mi odlučni da nastavimo i povećamo našu saradnju na zajedničkoj bezbjednosti svih nas. Bezbjednost svih nas zavisi od naše saradnje u globalnoj borbi protiv terorizma i Amerika će i dalje da ima svoj puni udio u tome", poručio je Majk Pens.

Američki potpredsjednik je iskazao podršku istočnim NATO saveznicama pred, kako je rekao, ruskim nastojanjima da silom ponovo crtaju nacionalne granice. Kada je riječ o Ukrajini, nova administracija traži od Rusije da se drži sporazuma iz Minska, smanjujući nasilje na istoku Ukrajine.

"Tražimo od obje strane da poštuju prekid vatre koji je danas počeo i u interesu mira i zaštite ljudskih života, nadamo se da će se ovaj prekid vatre održati...."

Potpredsjednik Pens je takodje najavio da će se Rusijom tražiti "novi načini i nova zajednička stajališta " rješenja krize za koja, kaže on, predsjednik Trump vjeruje da se mogu naći...

Na kraju posjete Briselu, potpredsjednik Pence se susreo i sa generalnim sekretarom NATO, koji mu je, kako prenose izvori NATO, zahvalio za nesmanjenu podršku Amerike transatlantskim vezama...

Ovo je prva Pensova poseta Evropi od kada je stupio na položaj a cilj mu je da umiri saveznike i stavi na znanje da su SAD i dalje pouzdani prijatelj u sred zabrinutosti o strategiji nove administracije "Amerika na prvom mestu."

Tramp je u intervjuima za dva evropska lista prošlog meseca predvideo da će druge zemlje slediti primer Britanije i napustiti EU. Tusk je naglasio značaj Evropske unije ističući da "Amerikanci najbolje znaju koja vrednost leži u jedinstvu".

Pens je u subotu na bezbednosnoj konferenciji NATO-a u Minhenu izraio podršku savezu, nastojeći da umiri saveznike posle Trampovih izjava tokom kampanje da je NATO "zastarela organizacija."

XS
SM
MD
LG