Linkovi

EU čestita Trampu i podseća na snažne veze


An EU flag and an U.S. flag are pictured in front of the German Finance Ministry before a meeting between German Finance Minister Wolfgang Schaeuble and U.S.Treasury Secretary Timothy Geithner in Berlin December 6, 2011. REUTERS/Tobias Schwarz (GERMANY -
An EU flag and an U.S. flag are pictured in front of the German Finance Ministry before a meeting between German Finance Minister Wolfgang Schaeuble and U.S.Treasury Secretary Timothy Geithner in Berlin December 6, 2011. REUTERS/Tobias Schwarz (GERMANY -

Evropski zvaničnici u prvoj reakciji na pobjedu Donalda Trampa na predsjedničkim izborima iskazuju nadu da će se saradnja Evrope i Amerike nastaviti. Suviše su snažne veze dvje strane da bi se ta činjenica ignorisala, poručuju oni.

Demokratski izabran predsjednik Amerike zaslužuje poštovanje evropskih institucija, kaže se u reakciji sa evropskih adresa, a poruke upućene tim povodom ipak ne mogu da sakriju osjećaj neizvjesnosti.

"Poštujući demokratski izbor američkog naroda, u isto vrijeme smo svjesni novih izazova koje ovakav rezultat izbora donosi. Zato moramo da odgovorimo ovom trenutku neizvjesnosti oko budućnosti transatlantskih veza. Dobro se podsjetiti da su naše veze snažne, instiktivne, duhovne i biološke. Niko to ne može ponisstiti. Niko danas ne može živjeti u izolaciji, a ja vjerujem da EU i Amerika mogu, trebaju i da hoće raditi zajedno. To je naš zajednički interes. Treba da shvatimo da ovo traži od obje strane maksimalan napor, EU je snažan i pouzdan partner i takav će i ostati. Isto očekujemo i od Amerike i njenog novog predsjednika", poručio je predsjednik Evropskoj savjeta Donald Tusk.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc čestitao je Trampu i izrazio nadu da će poštovati osnovna ljudska prava.

"Kao predsjednik EP čestitam novoizabranom predsjedniku SAD. Ovo je sasvim sigurno težak trenutak u odnosima Amerike i EU, ali slobodno izabran predsjednik zaslužuje puno poštovanje evropskih institucija i nadamo se da će Donald Tramp u budućim odnosima njegove vlade, njega samog i Evrope i njenih država članica poštovati osnovna ljudska prava i osnovna načela EU", rekao je Šulc.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg podsetio je na važnost snažnih transatlantskih veza.

"Važno je da transatlantske veze ostanu snažne u ovoj zategnutoj bezbjednosnoj atmosferi. Američko liderstvo je važno kao i uvjek. Naše savezništvo nas je držalo zajedno u ratu i miru gotovo 70 godina. Jak NATO znači dobro i Americi i Evropi. NATO snažno odgovara na bezbjednosne izazove ali imamo još mnogo zajedničkog posla i nadam se da ću se uskoro sastati sa Trampom, poželjeti mu dobrodošlicu na NATO samitu naredne godine i da ćemo razgovarati o budućim koracima", rekao je Stoltenberg.

Brisel sa velikom pažnjom očekuje prve korake nove američke administracije, nadajući se da će se saradnja dva prirodna saveznika uspješno nastaviti. Vjeruje se da bi sve drugo donijelo štetu za obje strane.

XS
SM
MD
LG