Linkovi

Mitropolija ne odustaje od ustoličenja u Cetinjskom manastiru, cetinjski parlament traži da policija zabrani ceremoniju u prijestonici


ARHIVA - Crnogorske patriotske organizacije protestuju zbog ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog SPC Joanikija, planiranog za 5. seprembar 2021. (Foto: RFE/RL/Srđan Janković)
ARHIVA - Crnogorske patriotske organizacije protestuju zbog ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog SPC Joanikija, planiranog za 5. seprembar 2021. (Foto: RFE/RL/Srđan Janković)
Tenzije uoči najavljenog ustoličenja mitropolita crnogorskog-primorskog Joanikija Mićovića na Cetinju se nastavljaju, nakon što je iz Mitropolije Crnogorsko-primorske (MPC) Srpske pravoslavne crkve saopšteno da će ustoličenje mitropolita Joanikija ipak biti održano na Cetinju, a odbornici lokalnog parlamenta u tom gradu pozvali policiju da zabrani ceremoniju ustoličenja u crnogorskoj prijestonici.

Mitropolija je saopštila da “ne razumiju, ali i ne osporavaju pravo nekih građana Crne Gore da, kako su kazali, nastavak ove, očigledno vjekovne i dobro utemeljene crnogorske tradicije, doživljavaju kao 'atak' na Crnu Goru, njenu slobodu i slično”.

"Jasno je da u najavljenoj i planiranoj cetinjskoj svečanosti nema nijedan novi detalj koji bi se kosio sa dosadašnjom osveštanom crkvenom praksom u Crnoj Gori, pa je neprihvatljivo i neopravdano da se ovom vjerskom činu pripisuje bilo kakav politički karakter, kako to čine pojedini partijski aktivisti, koji ovih dana podižu tenzije među braćom i prednjače u javnim protestima protiv ustoličenja, pokušavajući da crkvi i njenom vjernom narodu ugroze i ospore osnovno ljudsko pravo i slobodu vjere", navodi se u saopštenju.

MCP navodi da su “čuvajući sekularni karakter i ustavni poredak Crne Gore, SPC, njeni episkopi, sveštenici i vjerni narod pokazali odlučnost, hrabrost ali i jevanđeljsku mudrost i odgovornost u svim dosadašnjim društveno osjetljivim trenucima”.

"Koristeći ustavom i zakonima zagarantovana prava na slobodu vjere, a sledujući vjekovni kontinuitet ustoličenja crnogorskih mitropolita u tron Cetinjskog manastira, Mitropolija crnogorsko-primorska organizovaće ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju u ranije najavljenom terminu - nedjelja, 5. septembar 2021. godine”, navodi MCP i dodaje da su “želeći da daju maksimalan doprinos miru i stabilnosti Crne Gore, poštujući epidemiološke mjere, odlučili da se ustoličenje obavi pod svodovima Cetinjskog manastira, na liturgijskom sabranju kojim će načalstvovati njegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije, uz sasluženje episkopa iz naše i drugih sestrinskih crkava sa sveštenstvom i uz prisustvo predstavnika crkvenih opština iz Crne Gore“.

U MCP su istakli da će se “ovaj događaj obaviti bez ranije planiranog svenarodnog sabora ispred Cetinjskog manastira”, i pozvali sveštenstvo da “sa vjerujućim narodom toga dana u svim hramovima Mitropolije crnogorsko-primorske liturgijski i sa blagodarenjima Bogu proslavi ovaj događaj”.

Za sve one koji ostanu u svojim domovima Radio televizija Crne Gore i Mitropolija crnogorsko-primorska obezbijediće direktan televizijski prenos iz Cetinjskog manastira", navode u saopštenju.

Iz MCP su pozvali vjernike koji žele lično da dočekaju patrijarha SPC Porfirija i prime njegov patrijaraški blagoslov da uzmu učešća na svečanosti koja će se, dan ranije u 18 časova, zbog trenutne epidemiološke situacije, održati na otvorenom ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović rekao je novinarima da pozdravlja odluku MCP da ustoličenje mitropolita Joanikija obavi na Cetinju, 5. septembra, bez ranije planiranog "svenarodnog sabora" ispred Cetinjskog manastira.

“Mislim da odluka dobra i da je, korisna i u prilog očuvanju i bezbjednosne i epidemiološke situacija u Crnoj Gori, ali ono što je najvažnije ide u prilog očuvanju mira i stabilnosti u Crnoj Gori”, poručio je Abazović, lider pokreta URA, čiji je cetinjski odbor saopštio da, zbog tenzija, ustoličenje ne bi trebalo biti održano na Cetinju.

“Niti sam promijenio mišljenje niti sam u koliziji sa mišljenjem kolega sa Cetinja. Ja sam rekao da je Crna Gora dobila novog mitropolita, Mitropolija crnogorsko-primorska i oni čin ustoličenja mogu da odrade gdje oni žele. Na državi nije da arbitrira oko toga, to je to”, naveo je Abazović i dodao da je na državi da omogući da se njihova prava ostvare na mjestu gdje misle da je najbolje.

“Kada je riječ o kolegama sa Cetinja oni su krajnje dobronamjerno apelovali, s obzirom na naelektrisanu atmosferu, na osjećaj da će se desiti nešto jako jako loše, s obzirom na povećane tenzije i događaje koji idu u predvečerju svega toga što treba da se desi 5. septembra, oni su apelovali da bi možda bilo krajnje mudro i pametno da se ustoličenje održi negdje drugo gdje se te tenzije neće ispoljiti”, rekao je Abazović.

U međuvremenu, odbornici Skupštine opštine Cetinje većinom glasova usvojili su zaključke povod najave ustoličenja Joanikija na Cetinju, u kojima su pozvali SPC da revidira svoju odluku, a crnogorsku policiju da organizaciju skupa u Cetinjskom manastiru zabrani zbog visokog rizika.

“Skupština prijestonice Cetinje cijeni da je najavljeno ustoličenje Joanikija Mićovića za mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Cetinjskom manastiru događaj visokog bezbjednosnog rizika koji može da naruši mir i stabilnost ne samo na Cetinju već i u cijeloj Crnoj Gori i poziva nadležne da, svako u dijelu svojih ovlašćenja, u skladu sa Ustavom i zakonima, doprinese očuvanju javnog reda i mira, bezbjednosti građana i imovine”, poručio je cetinjski parlament.

Odbornici su, kako navode, “uvažavajući odvojenost crkve i države, poštujući vjerska prava i slobode, ali cijeneći da su mir i stabilnost u državi zajednički interes svih", pozvali Srpsku pravoslavnu crkvu da revidira svoju odluku o organizovanju ustoličenja Joanikija Mićovića za mitropolita u Cetinjskom manastiru, te da ovu svečanost organizuje u nekom drugom gradu.

Pored toga, Skupština prijestonice Cetinje pozvala je “nosioce zakonodavne i izvršne vlasti i sve političke subjekte da svojim djelovanjem ne doprinosi povećanju tenzija i narušavanju mira i stabilnosti u državi, već da u skladu sa Ustavom i zakonom definisanim nadležnostima omogući ravnopravnost svih građana Cetinja i Crne Gore, bez obzira na njihovu nacionalnu, političku, vjersku ili neku drugu pripadnost i da preduzmu sve radnje iz svoje nadležnosti kako bi se na Cetinju i u Crnoj Gori očuvao mir, bezbjednost i stabilnost, kako se ne bi narušio međuetnički sklad i građanski karakter države i društva”.

“Skupština prijestonice Cetinje, u cilju očuvanja mira, stabilnosti i bezbjednosti građana i imovine, poziva Upravu policije da u koordinaciji sa nadležnim organima, u skladu sa svojim ovlašćenjima, poštujuću Ustav i zakon, planiranu organizaciju ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve za 05. septembar 2021. godine na Cetinju, proglasi za skup visokog rizika i donese odluku o zabrani njegovog organizovanja na Cetinju”, piše u zaključcima koje je usvojila Skupština prijestonice.

XS
SM
MD
LG