Linkovi

Bivši policajac Derek Šovin osuđen na 22 i po godine zatvora za ubistvo Džordža Flojda


Izricanje kazne Dereku Šovinu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Izricanje kazne Dereku Šovinu

MINEAPOLIS - Dereku Šovinu, bivšem policajcu osuđenom za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda sud je izrekao zatvorsku kaznu u trajanju od dvadeset dve godine i šest meseci.

Tužilaštvo je tražilo tridesetogodišnju zatvorsku kaznu, a Šovinova uslovnu kaznu u koju bi bilo uračunato vreme provedeno u pritvoru.

Odbrana Dereka Šovina ima tri meseca da podnese žalbu na kaznu izrečenu svom klijentu.

On je u aprilu osuđen po svim tačkama optužnice koja ga je teretila za ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena.

Kaznu je izrekao sudija Piter Kejhil koji je tom prilikom poručio da izricanje sankcije predstavlja primenu vladavine prava na pojedinačni slučaj.

"Presuda nije zasnovana na emocijama ili saosećanju, ali istovremeno želim da ukažem na bol koji osećaju porodice. Pogotovo porodica Flojd. Bilo je bolno u okrugu Henepin, državi Minesota i širom čitave zemlje", rekao je Kejhil - dodavši da je najvažnije prepoznati bol porodice Flojd.

"Nije zasnovana ni na uticaju javnog mnenja, ili pokušaju da pošaljem poruku drugima za primer. Posao sudije je da na pojedinačne slučajeve primeni zakon u skladu sa činjenicama", zaključio je sudija Kejhil.

Obraćanja članova porodica

Uoči izricanja presude sudu su se obratili članovi porodice Džordža Flojda - među kojima i njegova braća Terens i Filonis, kao i pravni zastupnici porodice.

"Pre godinu dana mog brata je ubio Derek Šovin i njegove kolege koje su bile prisutne. Šovin je Džordžu držao koleno na vratu 9 minuta i 29 sekundi", rekao je na početku obraćanja Filonis Flojd.

Ukazao je da je posle bratovljevog ubistva postao aktivista koji je o tome govorio čitavom svetu.

"O nepravdi koja mu je pričinjena jer mu nije bilo dozvoljeno da udahne. Govorio je da će umreti i dozivao je svoju majku. Tokom čitavog suđenja bio sam primoran da gledam video snimak ubistva svog brata. Zaboravio sam šta je pravilan san", ukazao je Flojd koji se sudiji Piteru Kejhilu zahvalio što mu je, kako je rekao, dao priliku da ukaže na vrednost života svog brata.

"Mojoj nećaki Đijani, Džordžovoj ćerki, potrebno je zaključenje svega što se dešava i zato tražim maksimalnu moguću kaznu za Šovina. da bude osuđen na maksimalnu kaznu. Džordž neće prisustvovati proslavi njenog šesnaestog rođendana, niti njenom venčanju. Šovin je upotrebio prekomarnu silu i nije poštovao Džordžov život. Tražim maksimalnu moguću kaznu, bez prava na pomilovanje i drugih olakšica", rekao je tokom izricanja presude Filonis Flojd.

Sudu se kratko obratio osuđeni Derek Šovin, koji je rekao da iz proceduralnih razloga nije u mogućnost detaljnije da govori.

"Izjavljujem saučešće porodici Džordža Flojda i nadam se da će se u skorijoj budućnosti o ovom slučaju pojaviti informacije koje će im pružiti utehu", rekao je Šovin - bez preciziranja detalja.

Prethodno je govorila njegova majka Kerolin Plenti koja je poručila da imidž izgrađen u javnosti o njenom sinu nije istinit.

Nije agresivan i problematičan. Označavan je i kao rasista. To nije tačnio – moj sin je dobar čovek. Ceo život posvetio je policijskom radu. Častan je i brižan. Javnost to nikada neće saznati – ali to odlično zna njegova porodica. Najsrećniji trenutak u životu bio je kada sam te rodila. Drugi najsrećniji kada si stavio policijsku značku. Želim da znaš da sam uvek verovala da si nevin i nikada od toga neću odstupiti”, poručila je pred sudom majka osuđenog Dereka Šovina – Kerolin Polenti.

Bivši policajac, koji je odmah pošto je proglašen krivim u aprilu prebačen u zatvor, suočava se i sa federalnim tužbama za kršenje građanskih prava preminulog Džordža Flojda.

On je preminuo posle policijske intervencije u maju 2020, tokom koje mu je optuženi Derek Šovin kolenom pritiskao vrat u intervalu od devet minuta, zbog čega se Flojd žalio da ne može da diše.

Snimak događaja isplivao je u javnost nakon čega je u brojnim američkim gradovima pokrenut talas protesta zbog rasizma i policijske brutalnosti.

Betezda za Džordža Flojda i druge stradale
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG