Linkovi

Svedok odbrane na suđenju za ubistvo Džordža Flojda: Smrt mogla biti posledica bolesti


Dejvid Fauler, sudski veštak i svedok odbrane na suđenju po optužbama za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda (REUTERS/Jane Rosenberg)
Dejvid Fauler, sudski veštak i svedok odbrane na suđenju po optužbama za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda (REUTERS/Jane Rosenberg)

Dejvid Fauler, sudski veštak i svedok odbrane na suđenju po optužbama za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda, izjavio je pred sudom da veruje da je njegova smrt posledica bolesti zbog koje mu je srčani rad bio neujednačen.

Fauler, koji je bio glavni patolog u američkoj državi Merilend do 2019. kada se penzionisao, rekao je i da su izduvni gasovi policijskog vozila u blizini kog se Flojd nalazio tokom privođenja, kao i fentanil i metamfetamin pronađeni u njegovoj krvi mogli doprineti smrti.

Njegova smrt bi se u nekim slučajevima mogla smatrati ubistvom, a u drugim – nesrećnim slučajem, zbog čega se ne može precizno odrediti”, rekao je Fauler.

Prema njegovim rečima fizička interakcija između Flojda i policajaca koji su pokušavali da ga smeste u vozilo mogla je kod njega izazvati srčanu aritmiju.

Što se pojedinac nalazi u stresnijim okolnostima, bilo fizičkim ili nekim drugim, pojačava se pritisak na srce”, ukazao je on.

Delovalo je, izvestila je agencija Rojters, da je Fauler tokom svedočenja osporio neke od nalaza patologa okruga Henepin koji je zaključio da je Flojdova smrt ubistvo koje su uzrokovali bivši policajac Derek Šovin i njegove kolege koje su Flojda onesposibile tako što mu je bio prekinut dotok kiseonika.

Inače, optuženi Šovin se izjasnio se da nije kriv za tri tačke optužnice koje mu se stavljaju na teret: ubistvo drugog i trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena. Ako bude osuđen po bilo kojoj od ovih tačaka, čeka ga višegodišnja kazna zatvora.

Njegov zastupnik Erik Nelson je tokom suđenja tvrdio da je Šovin uradio, kako se izrazio, baš ono za šta je obučavan tokom 19 godina duge karijere - da obuzda Flojda koji se opirao hapšenju.

Džordž Flojd je preminuo nakon policijske intervencije, tokom koje mu je optuženi Derek Šovin kolenom pritiskao vrat u intervalu od devet minuta, zbog čega se Flojd žalio da ne može da diše. Snimak događaja je isplivao u javnost i nakon toga pokrenut je talas protesta zbog rasizma i policijske brutalnosti u brojnim američkim gradovima.

XS
SM
MD
LG