Linkovi

Policijski poručnik: Šovin koristio "potpuno nepotrebnu" silu protiv Flojda


Policijski poručnik Ričard Zimerman svedoči na suđenju Dereku Šovinu za ubistvo Džordža Flojda (Foto: Rojters)

Policajac Derek Šovin koristio se potpuno nepotrebnom silom dok je kolenom pritiskao vrat Džordža Flojda tokom hapšenja prošlog maja, izjavio je detektiv Robert Zimerman tokom petog dana sudskog procesa po optužbama za ubistvo koji se u Mineapolisu vodi protiv bivšeg policajca Šovina.

Potpuno nepotrebno“, odgovorio je poručnik Zimerman na pitanje tužioca kako tumači to što je Šovin oko devet minuta kolenom pritiskao Flojdov vrat.

Ako vam je koleno na vratu neke osobe – to je može ubiti“, rekao je Zimerman.

Prema njegovim rečima tokom svedočenja policajci su odgovorni za uhapšene i obučeni su za pružanje prve pomoći povređenom ili rastrojenom pritvoreniku – čak iako su upoznati sa time da na mesto događaja stiže Hitna pomoć.

Njegovi bezbednost i dobrobit su vaša odgovornost“, rekao je Zimerman pred porotom.

Ukazao je i da su policajci obučeni da na bilo koju pretnju odgovore isključivo proprocionalnom silom.

Kada osobi stavite lisice rapidno se smanjuje nivo pretnje. Ruke su im vezane… Kako bi zaista mogli da vas povrede“, rekao je Zimerman.

Takođe, tokom izlaganja upozorio je i na opasnosti ostavljanja osobe da leži na leđima.

Kada ste stavili lisice. osobu je potrebno što pre premestiti iz položaja u kom leži na leđima – jer to otežava disanje“, istakao je on tokom svedočenja.

Prilično oštro se usprotivio načinu na koji su Šovin i njegove preostale kolege na mestu događaja savladali Flojda.

"Okretanje osobe licem ka podlozi i toliko dugo držanje kolena za vratom je jednostavno suvišno. Nisam video razlog zbog kog bi se policajci osećali ugroženo – jer to je inače razlog zbog koga bi se mogla primeniti tolika količina sile“, zaključio je Zimerman.

Suđenje Šovinu je prekinuo i nastavlja se u ponedeljak.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG