Linkovi

Policajac potvrdio da je u slučaju Džordža Flojda primenjena prekomerna sila


ARHIVA - Memorijal za Džordža Flojda na mestu gde je preminuo u Mineapolisu 25. maja 2020. (Foto: Reuters/Carlos Barria)
ARHIVA - Memorijal za Džordža Flojda na mestu gde je preminuo u Mineapolisu 25. maja 2020. (Foto: Reuters/Carlos Barria)

Suđenje policajcu Dereku Šovinu za ubistvo Džordža Flojda nastavljeno je svedočenjem policijskog načelnika koji je odgovarao na pitanja o prekomernoj upotrebi sile.

Džodi Stajger je rekao da je, posle pregleda snimka na kojem Šovin kleči na Flojdovom vratu tokom hapšenja, zaključio da je sila bila prekomerna.

Stajder je rekao da su policajci imali ovlašćenje da upotrebe silu dok se Flojd opirao hapšenju i dok ga nisu stavili u policijski auto, ali je u momentu kada su ga oborili na zemlju i kada je prestao da se opire, trebalo da prekinu sa upotrebom sile.

Drugi svedok, policijski načelnik Ker Jang, rekao je da je Šovin prošao 40-časovnu obuku o postupanju u krizama i da je obučen tako da deeskalira situaciju.

Jang je objasnio da je deo obuke koju je prošao Šovin i postupanje sa zavisnicima ili mentalno obolelima u kriznim situacijama.

On je poslednji u nizu policajaca iz Mineapolisa koji su se na suđenju pojavili kao svedoci tužilaštva i potvrdili da se Derek Šovin nije ponašao u skladu sa protokolom kada je klečao na Flojdovom vratu više od devet minuta.

Derek Šovin radio je u policiji 19 godina, a otpušten je dan posle smrti Flojda. Optužnica protiv njega ima tri tačke: ubistvo iz nehata, ubistvo drugog i trećeg stepena, a o tome da li je kriv odlučiće rasno mešovita porota.

Branilac Šovina tvrdi da je Džordž Flojd preminuo zbog zdravstvenih problema koje je imao, a da je Šovin samo primenjivao protokol pri hapšenju Flojda.

Prethodnih dana je svedočio i šef policije Mineapolisa Medaria Aradondo koji je potvrdio da Šovin nije pratio protokol policije kada je Flojda oborio na zemlju.

Klečanje na vratu Flojda, koji je ležao na zemlji sa lisicama na rukama, nije u skladu sa obukom niti politikom policije, kao ni sa etikom i vrednostima, rekao je šef policije.

Aradondo, prvi crnac na čelu policije Mineapolisa, otpustio je Šovina i trojicu policajaca dan nakon Flojdove smrti, a događaj okarakterisao kao "ubistvo".

Suđenje je od početka ove nedelje obeležio i emotivni iskaz svedoka koji je video momenat obaranja Flojda na zemlju, uprkos tome što se neprestano žalio da ne može da diše.

Smrt Džordža Flojda pokrenula je proteste protiv policijske brutalnosti i rasizma širom SAD i u svetu.

Neposredno pred početak suđenja, grad Mineapolis je Flojdovoj porodici isplatio 27 miliona dolara odštete.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG