Linkovi

Četvorica bivših policajaca optužena za kršenje građanskih prava Džordža Flojda


Derek Šovin, Džej Aleksander Kueng, Tomas Lejn i Tou Tau.
Derek Šovin, Džej Aleksander Kueng, Tomas Lejn i Tou Tau.

Federalna velika porota u Mineapolisu podigla je optužnicu protiv četvorice bivših policajaca koji su učestovali u hapšenju i umešani su u ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda. Oni su optuženi da su prekršili njegova građanska prava prilikom prošlogodišnjeg hapšenja, pokazuju sudska dokumenta koja su otpečaćena u petak.

U optužnici se imenuju Derek Šovin, Tou Tao, Aleksandar Kueng i Tomas Lejn, a terete da su Flojdu uskratili ustavno pravo da ne bude lišen slobode bez odgovarajućeg pravnog procesa, koji uključuje i pravo da se ne ignorišu njegove zdravstvene potrebe. "Optuženi su videli kako Džordž Flojd leži na zemlji i da mu je očigledno bila potrebna lekarska pomoć, i svesno mu nisu pružili pomoć", navodi se u optužnici.

U incidentu koji je snimljen kamerom telefona, Šovin pritiska kolenom vrat Flojda, 46-godišnjeg crnca u lisicama, više od devet minuta 25. maja 2020. Šovin i trojica policajaca uhapsili su Flojda koji je optužen da je iskoristio falstifikovanu novčanicu od 20 dolara da bi kupio cigarete u lokalnoj prodavnici.

Flojdova smrt je pokrenula proteste zbog rasizma i policijske brutalnosti prošle godine u brojnim gradovima širom Amerike i sveta.

Šovin je u Minesoti osuđen po sve tri tačke optužnice za ubistvo - ubistvo drugo i trećeg stepena i drugostepeno ubistvo iz nehata. Njegovi advokati su tražili novo suđenje, navodeći da su tužioci i članovi porote prekršili pravila sudskog procesa i da je presuda nezakonita.

Optužnica tereti Šovina, Taoa i Kuenga da su Flojda lišili prava da ne bude podvrgnut nerazumnom načinu hapšenja - u Šovinom slučaju zato što je neumorno klečao na njegovom vratu, a u slučaju Taoa i Kuenga zato što nisu intervenisali.

Tao, Kueng i Lejn, koji su svi otpušteni sa posla, i uhapšeni posle smrti Flojda prošlog maja, izaći će pred sud 23. avgusta, pod optužbom da su saučesnici u ubistvu drugog stepena i ubistvu iz nehata drugog stepena.

XS
SM
MD
LG