Linkovi

Eksperti i lekari potvrdili da je Flojd umro od nedostatka kiseonika, ne od droge


Pulmolog Martin Tobin svedočio je na suđenju
Pulmolog Martin Tobin svedočio je na suđenju

Džordž Flojd je preminuo od nedostatka kiseonika zbog načina na koji ga je policija držala, posvedočila je u petak Lindzi Tomas, penzionisani forenzički patolog, na suđenju bivšem policajcu Dereku Šovinu.

Ovo je smrtni slučaj gde su i srce i pluća prestali da rade. Suština je da se to dogodilo zbog obuzdavanja, držanja i pritiska. Aktivnosti pripadnika policije dovele su do Flojdove smrti", poručila je Tomas.

Dodala je da je donela taj zaključak uglavnom na osnovu video snimka, koji pokazuje da je Flojd "bio u položaju u kojem nije mogao da adekvatno diše".

Pulmolog Martin Tobin sa Univerziteta Lojola u Čikagu u četvrtak je takođe posvedočio da je Flojd premino usled nedostatka kiseonika.

Tobin je rekao da je policijsko obuzdavanje Flojda uticalo na njegovo disanje. Objasnio je da je to što je Flojd ležao na zemlji, sa rukama pozadi u lisicama, i to što je Šovin jedno koleno stavio na njegov vrat, a drugo na leđa, uticalo na tok disanja.

Upravo je ovo svedočenje poništilo argument odbrane da je Džordž Flojd umro od zloupotrebe droga i hroničnih zdravstvenih problema, a ne zašto što mu je Šovin klečao na vratu.

U unakrsnom ispitivanju, Šovinov branilac Erik Nelson, osporio je jačinu pritiska na Flojda koju je Tobin izneo. Pulmolog je rekao da nije izmerio Šovina, niti težinu njegove opreme.

Još dvojica doktora su do sada svedočila. Doktor Vilijam Smok, forenzički patolog, izjavio je da Flojd preminuo zbog gušenja koje je nastupilo zbog pozicije u kojoj su ga držali policajci.

Doktor Danijel Asenšmid, koji je radio toksikološke analize, rekao je da je kod Flojda pronađen fentanil u krvi, ali da je nivo isti kao kod više od 2.300 ljudi koji su tokom 2020. privedeni zbog vožnje pod uticajem droga i alkohola. Niko od tih vozača nije preminuo, rekao je lekar.

Argument odbrane je da je Flojd umro od droge, pa se očekuje da u nastavku suđenja i oni pozovu svoje medicinske eksperte. Odbrana takođe tvrdi da je Derek Šovin delao u skladu sa protokolom, što su demantovali i mnogi policajci, uključujući i njegovog šefa, koji su do sada svedočili.

Policajac Derek Šovin služio je 19 godina u policiji pre nego što je otpušten zbog ubistva Flojda.

Optužen je za tri krivična dela: ubistvo drugog i trećeg stepena i ubistvo iz nehata, i izjasnio se da nije kriv. O tome će odlučivati 12-člana, rasno mešovita porota.

XS
SM
MD
LG