Linkovi

Lekar hitne pomoći: Gušenje najverovatniji uzrok Flojdove smrti


Doktor Brendrod Langefeld, koji je proglasio Džordža Flojda mrtvim, svedoči na suđenju bivšem policajcu Dereku Šovinu u Mineapolisu, 5. aprila 2021.
Doktor Brendrod Langefeld, koji je proglasio Džordža Flojda mrtvim, svedoči na suđenju bivšem policajcu Dereku Šovinu u Mineapolisu, 5. aprila 2021.

Lekar službe hitne pomoći u bolnici u Mineapolisu svedočio je u ponedeljak da je Džordž Flojd najverovatnije umro od manjka kiseonika, što je podržalo tezu tužilaštva, koje bivšeg policajca Dereka Šovina tereti za ubistvo, pošto je više od devet minuta kolenom Flojdu pritiskao vrat za vreme hapšenja prošlog maja.

Doktor Bredford Langenfeld, lekar hitne pomoći koji je pokušao da oživi Flojda a kasnije ga proglasio mrtvim, svedočio je da je zaključio da je Flojd, 46-godišnji crnac, najverovatnije preminuo od asfiksije.

Šovin, koji je belac, radio je u policiji 19 godina, dok nije otpušten prošle godine posle Flojdove smrti. Izjasnio se da nije kriv po optužnici za ubistvo drugog stepena. Slučaj se iznosi pred 12-članom porotom u kojoj su predstavnici različitih rasa. Šovinov advokat izneo je tvrdnju da je Flojd preminuo zbog zdravstvenih problema od kojih je bolovao, i da je Šovin tokom hapšenja sledio pravila svoje policijske obuke.

Langenfeld, koji je svedočio na početku druge nedelje suđenja, rekao je da je Flojdu srce prestalo da radi pre nego što je doveden u bolnicu. Lekar je ispričao da su mu radnici službe hitne pomoći rekli da su, prethodno, oko 30 minuta pokušavali da ožive Flojda. Međutim, nije mu pomenuto da je policija uložila bilo kakav napor da Flojda povrati u život, nakon što je uhapšen pod sumnjom da je pokušao da u jednoj prodavnici plati falsifikovanom novčanicom od 20 dolara.

Langenfeld je izjavio da je, na osnovu podataka kojima je raspolagao, smrt asfiksijom, odnosno gušenjem, bila "najverovatniji slučaj".

Prvu nedelju suđenja obeležila su emotivna svedočenja očevidaca koji su gledali kako je Šovin pritisnuo Flojda uz pločnik držeći mu koleno na vratu iako je Flojd više puta rekao da ne može da diše.

Incident 25. maja je pokrenuo masovne proteste zbog policijskog tretmana manjina, u SAD i širom sveta.

Glumac Stiven Tompson ispred postera Džordža Flojda u Los Anđelesu, 2. aprila 2021.
Glumac Stiven Tompson ispred postera Džordža Flojda u Los Anđelesu, 2. aprila 2021.

Erik Nelson, Šovinov advokat, pitao je doktora Langenfelda da li neke droge mogu da izazovu nedostatak kiseonika. Lekar je potvrdio da fentanil i metamfetamin, koji su pronađeni u Flojdovom organizmu, mogu da imaju takav efekat.

Kancelarija patologa u okrugu Henepin saopštila je da je Flojd preminuo od "prekida rada srca i pluća, posle pritiska na vrat. U izveštaju su navedeni opijenost fentanilom i nedavna upotreba metamfetamina u kategoriji "drugih značajnih zdravstvenih stanja" pacijenta, ali nisu zavedeni kao "uzrok smrti."

Porota je čula i svedočenje šefa policija Mineapolisa Merdarije Aradondoa, prvog crnačkog šefa policije tog grada, koji je otpustio Šovina zajedno sa još trojicom policajaca dan posle Flojdove smrti. Aradondo je kasnije Flojdovu smrt opisao kao "ubistvo."

Šef policije je rekao da je Derek Šovin prekršio praksu svoje policijske jedinice, te da klečanje na vratu Flojda, dok je bio u lisicama i ležao na stomaku, "ni na koji način" nije deo policijske obuke, "a svakako nije deo naše etike i vrednosti."

Ubrzo posle početka suđenja, grad Mineapolis platio je odštetu u iznosu od 27 miliona dolara Flojdovim rođacima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG