Linkovi

Optuženi Derek Šovin odrekao se prava da svedoči na suđenju za ubistvo Džordža Flojda


Optuženi Derek Šovin i njegov pravni zastupnik Erik Nelson tokom suđenja za ubistvo Džordža Flojda (Foto: REUTERS/Jane Rosenberg)

Derek Šovin, bivši policajac i optuženi na suđenju za ubistvo Džordža Flojda, odrekao se prava da svedoči u tom procesu koji se vodi protiv njega.

Pozvaću se na Peti amandman”, rekao je Šovin na pretresu pre dolaska porote, aludirajući na upotrebu prava omogućenog američkim Ustavom.

To je, izvestila je agencija Rojters, bilo njegovo najduže izlaganje od početka suđenja koje traje četrnaest dana.

Optuženi u sudskim procesima koji se vode protiv njih veoma retko se odlučuju da svedoče jer se suočavaju sa oštrim unakrsnim ispitivanjima tužioca – što predstavlja rizik podrivanja njihove odbrane, dodaje Rojters.

Istovremeno, tužioci i odbrana završili su prezentovanje dokaza i argumenata u tom sudskom procesu.

Piter Kejhil, sudija Okruga Henepin koji vodi proces, izjavio je da će tužilaštvo i odbrana završne reči iznositi narednog ponedeljka, nakon čega će porota odlučivati o epilogu. Boraviće u hotelu grada u čijem centru su raspoređene trupe Nacionalne garde, a prozori na objektima zaštićeni daskama – u okviru priprema za moguće nemire.

Da sam na vašem mestu planirao bih da će da potraje, a nadamo bih se da će trajati što kraće”, bio je Kejhilov odgovor na pitanje porotnika o količini ličnih stvari koje će biti potrebno da ponesu sa sobom.

Tokom dosadašnjeg toka suđenja, tužioci i odbrane iznosili su argumente i pozivali svedoke u pokušaju da odbrane tezu da je Džordž Flojd ubijen tokom policijskog privođenja, odnosno da je preminuo usled srčanog oboljenja i upotrebe supstanci fentanila i metamfetamina.

Inače, optuženi Derek Šovin se izjasnio se da nije kriv za tri tačke optužnice koje mu se stavljaju na teret: ubistvo drugog i trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena. Ako bude osuđen po bilo kojoj od ovih tačaka, čeka ga višegodišnja kazna zatvora.

Njegov zastupnik Erik Nelson je tokom suđenja tvrdio da je Šovin uradio, kako se izrazio, baš ono za šta je obučavan tokom 19 godina duge karijere - da obuzda Flojda koji se opirao hapšenju.

Džordž Flojd je preminuo nakon policijske intervencije, tokom koje mu je optuženi Derek Šovin kolenom pritiskao vrat u intervalu od devet minuta, zbog čega se Flojd žalio da ne može da diše. Snimak događaja je isplivao u javnost i nakon toga pokrenut je talas protesta zbog rasizma i policijske brutalnosti u brojnim američkim gradovima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG