Linkovi

Svedok na suđenju za ubistvo Džordža Flojda: Da nisam uzeo novčanicu - ništa od ovoga se ne bi desilo


Snimak nadzorne kamere u periodu dok se Džordž Flojd nalazio u marketu iz koje je pozvana policija zbog tvrdnje da je pokušao kupovinu falsifikovanom novčanicom (Foto: AP)
Snimak nadzorne kamere u periodu dok se Džordž Flojd nalazio u marketu iz koje je pozvana policija zbog tvrdnje da je pokušao kupovinu falsifikovanom novčanicom (Foto: AP)

Da nisam uzeo novčanicu - ništa se od ovoga ne bi desilo", izjavio je tokom svedočenja trećeg dana suđenja po optužbama za ubistvo Džordža Flojda, Kristoper Martin, prodavac od koga je preminuli Flojd kupio cigarete.

Martin je rekao da mu je odmah bilo jasno da je novčanica od 20 dolara, koja mu je tom prilikom predata, bila falsifikovana.

Ukazao je da je nameravao da prihvati novčanicu, iako je pravilo prodavnice u kojoj radi, da mu ta suma bude odbijena od plate.

Međutim, onda se, kako je rekao, predomislio i rekao menadžeru za slučaj - od koga je dobio uputstvo da Flojda pozove da se vrati u prodavnicu.

Martin je rekao i da je Flojda, dok su bili u lokalu upitao da li je bio igrač bejzbola, na šta je dobio odgovor da je Flojd igrao američki fudbal.

"Dugo mu je trebalo da odgovori - što me je navelo na zaključak da je bio pod uticajem supstanci", rekao je Martin - koji je uz to napomenuo da je Flojd bio prijateljski nastrojen i pričljiv.

Tokom pretresa u sredu pušten je i desetominutni snimak sigurnosnih kamera koji je prikazao Flojdov boravak u prodavnici.

Treći dan suđenja nastavljen je svedočenjem Dženaviv Hanse - vatrogasaca grada Mineapolisa. Ona je svoje izlaganje pred sudom započela u sredu - kada je rekla da je bila sprečena da Flojdu pruži prvu pomoć. Ostalo je zabeleženo da je plakala prenoseći detalje o događajima koji su prethodili Flojdovoj smrti.

Čovek je ubijen. Mogla sam da pružim medicinsku pomoć najbolje što sam umela. A tom čoveku je uskraćeno to pravo”, rekla je Hansen koja je svedočila u uniformi i pritom detaljno opisala proces obuke medicinskog tehničara.

Ona je bila među nekoliko očevidaca koji su u utorak prenosili svoje viđenje detalja koji su obeležili privođenje i smrt Džordža Flojda.

Mogla sam da pružim medicinsku pomoć najbolje što sam umela. A tom čoveku je uskraćeno to pravo: Dženaviv Hansen
Mogla sam da pružim medicinsku pomoć najbolje što sam umela. A tom čoveku je uskraćeno to pravo: Dženaviv Hansen

Tokom svedočenja su isticali svoj bes i očaj dok su, kako su rekli, molili bivšeg policajca Šovina da prekine kolenom da pritiska vrat Džordža Flojda.

Jedan za drugim svedoci su opisivali da Šovina nisu doticale njihove molbe, uključujući i obraćanje tinejdžerke autorke snimka Flojdovog privođenja koji je pokrenuo veliki deo SAD-a na proteste zbog tog događaja.

Darnela Frejzer je istakla da je Derek Šovin okupljene građane posmatrao, kako je opisala, hladno i bezdušno.

Izgledalo je kao da ga nije briga to što govorimo”, rekla je 18-godišnja Frejzer, jedna od nekoliko očevidaca koja tokom svedočenja nije mogla da zadrži suze.

Derek Šovin izjasnio se da nije kriv za tri tačke optužnice koje mu se stavljaju na teret: ubistvo drugog i trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena. Ako bude osuđen po bilo kojoj od ovih tačaka, čeka ga višegodišnja kazna zatvora.

Njegov zastupnik Erik Nelson je tokom suđenja tvrdio da je Šovin uradio, kako se izrazio, baš ono za šta je obučavan tokom 19 godina duge karijere - da obuzda Flojda koji se opirao hapšenju.

Sporio je da se bivši policajac Šovin može kriviti za smrt Džordža Flojda.

"Flojdovu smrt uzrokovali su supstance u organizmu u kombinaciji sa srčanim oboljenjem, visokim krvnim pritiskom i adrenalinom. Dokazni materijal mnogo je veći od pomenutih 9 minuta i 29 sekundi", ustvrdio je Erik Nelson - zastupnik Dereka Šovina.

Džordž Flojd je preminuo nakon policijske intervencije, tokom koje mu je jedan od policajaca držao koleno na vratu u intervalu od devet minuta, zbog čega se Flojd žalio da ne može da diše. Snimak događaja je isplivao u javnost i nakon toga pokrenut je talas protesta zbog rasizma i policijske brutalnosti u brojnim američkim gradovima.

XS
SM
MD
LG