Linkovi

Koje su strategije demokrata i republikanaca na suđenju Trampu?


Tim demokrata iz Predstavničkog doma formalno predaje "optužnicu" protiv Trampa Senatu
Tim demokrata iz Predstavničkog doma formalno predaje "optužnicu" protiv Trampa Senatu

Demokrate iz Predstavničkog doma predstavile su svoju strategiju za suđenje bivšem predsedniku Donaldu Trampu, koje počinje u utorak, 9. februara. Predstavnički dom će predstaviti rezoluciju o opozivu Trampa, koja je u ovom slučaju optužnica, bivšeg predsednika predstavljaće njegovi advokati, dok su senatori porotnici koji treba da odluče o Trampovoj krivici.

U dokumentu koji sumira njihove optužbe, demokrate terete Trampa da je "podstakao rulju da napadne Kapitol", a učesnike protesta 6. januara zovu "pobujenicima koji su napadali policiju oružjem i hemijskim agensima".

"Članovi Kongresa su bili zarobljeni i terorisani. Stotine ljudi su povređene, a pet osoba, uključujući i pripadnika policije Kapitol hila, je stradalo", navodi se.

"Jasno je da demokrate žele da ovo predstave kao pitanje bezbednosti", kaže Dženifer Mersijeka, ekspertkinja za komunikacije sa teksaškog univerziteta A&M. "Trampa žele da predstave kao i dalje aktuelnu opasnost po SAD".

"Bezbedost" protiv "bivšeg"

Demokrate su u dokumentu citirale neke od Trampovih izjava iz govora na protestu "Spasimo Ameriku" 6. januara. Plan je i da koriste neke od izjava učesnika kako bi dočarali situaciju senatorima.

"Argumenti u vezi sa bezbednošću su veoma jaki. Strah, ugrožena bezbednost, frustracija - sve su to emocije koje izazivaju jake reakcije", kaže Mersijeka. "Asociranje na te događaje može ponovo da aktivira strah koji su senatori osetili prilikom upada u Kapitol, što može da rezultira time da ne glasaju u skladu sa partijskom pripadnošću".

Za osudu Trampa potrebna je dvotrećinska većina, odnosno 67 glasova, što znači da bi uz demokrate za to trebalo da glasa i 17 republikanaca.

U strategiji republikanaca, ključna reč je "bivši".

"Ako optuženi više nije na poziciji predsednika, koji je osnov za opoziv?", pitao je republikanski senator Rend Pol iz Kentakija, koji je podneo predlog rezolucije o neustavnosti suđenja Trampu. Taj predlog nije usvojen, ali je za glasalo 45 od 50 republikanaca.

"Misli da se republikanci trude da ovo postave kao pitanje procedure", kaže Dženifer Mersijeka i podseća da su na to fokusirani i Trampovi advokati.

"On više nije na dužnosti i stoga je neustavno da se glasa o njegovom razrešenju, to nije posao Senata u ovom slučaju".

Trampovi advokati su takođe odbili predlog demokrata da bivši predsednik svedoči na suđenju. Mersijeka ocenjuje demokratama ne ide u prilog to što je Tramp sklonjen sa svih društvenih mreža.

"Jer da je i dalje onlajn, verujem da bi govorio slične stvari kao 6. januara i posle. Mislim da bi i dalje delovao kao opasnost po zemlju. Ova tišina mi se čini kao strateški potez", zaključuje profesorka na teksaškom A&M univerzitetu.

XS
SM
MD
LG