Linkovi

Krivokapić: Skupština u najkraćem roku da zasijeda o novoj Vladi


Zgrada Skupštine Crne Gore
Zgrada Skupštine Crne Gore

Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić, uputio je u petak Skupštini Crne Gore zahtjev za održavanje sjednice na kojoj će predložiti sastav i program svog kabineta, koji će, prema najavama mandatara, imati dvanaest ministara i biti sastavljen uglavnom od eksperata.

“Očekujem da se u najkraćem vremenu organizuje zasjedanje Skupštine na kojoj ću kao mandatar predstaviti program i predložiti sastav nove Vlade Crne Gore. Zahtjev za održavanje zasijedanja sam već uputio na adresu Skupštine Crne Gore”, napisao je Krivokapić na Tviter nalogu.

Crnogorski mediji u četvrtak su prenijeli Krivokapićeve predloge za većinu ministarskih mjesta, među kojima, sa izuzetkom lidera koalicije Crno na bijelo, Dritana Abazovića, nema političara koji su učestvovali u predizbornoj kampanji.

Prema navodima medija, za ministra vanjskih poslova predložen je dosadašnji direktor jedne od direkcija u tom ministarstvu Đorđe Radulović, a za ministra unutrašnjih poslova široj javnosti nepoznati advokat Nikola Terzić.

Krivokapić je za ministra pravde predložio advokata Vladimira Leposavića, člana pravnog tima Mitropolije crnogorsko-primorske, dok je za ministra ekonomije predložen Jakov Milatović, a za resor finansija i socijalnog staranja Milojko Spaić.

Nekadašnji opozicioni kandidat za predsjednika Crne Gore, Mladen Bojanić, predložen je za ministra za kapitalne investicije, a profesor Arhitektonskog fakulteta Ratko Mitrović za ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Mandatar je za ministarku javne uprave, digitalnog društva i medija predložio Tamaru Srzentić, za ministarku prosvete, nauke, kulture i sporta Vesnu Bratić, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Stijovića, a ministarku zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Dvanaesti resor - ministarstvo odbrane, ponuđen je Abazoviću, lideru partije URA i koalicije Crno na bijelo, koji je rekao da je iznenađen predlogom mandatara, navodeći da Krivokapić nije imao nikakvu “specijalnu obavezu prema njemu i koaliciji Crno na bijelo”.

Iz Ujedinjene reformske akcije, predvodnice koalicije Crno na bijelo, saopštili su da će podržati Krivokapićevu ekspertsku vladu, kao i izbor lidera te partije, Dritana Abazovića, za novog ministra odbrane.

„Zamjerka ostaje što ponuđenim sastavom vlade nije ispoštovana identiteska raznolikost Crne Gore, tačnije što nema pripadnika manjinskih naroda i što u sastavu vlade nema većeg broja žena. Ipak, vjerujemo da će se u dubinskoj strukturi Vlade ova dva principa više poštovati“, piše u saopštenju URA.

Iz Demokratskog fronta, predvodnice koalicije Za budućnost Crne Gore čiju listu je predvodio upravo Krivokapić, oštro su kritikovali mandatarove predloge za ministarska mjesta, navodeći da u Vladi nema predstavnika srpskog naroda, a, po njihovom mišljenju, ni eksperata.

Lider Pokreta za promjene, Nebojša Medojević, rekao je da “nema ništa od reformi i demontaže sistema” i da je sve “jedna velika prevara naroda i opasno igranje sa sudbinom države”.

“U ovoj Vladi ima više DPS-ovaca nego u Vladi Duška Markovića. Vlada teokrata i tajkuna. Idemo nazad u srednji vijek”, ocijenio je Medojević.

Prema njegovim riječima, takav upliv crkve u upravljanje državom ugrožava sekularni karakter Crne Gore.

“Ovo je autokratska, teokratska, nedemokratska i antireformska, antievropska i antigrađanska Vlada. Ovo je istorijska prevara birača koji su glasali za promjene”, ocijenio je Medojević.

Crnogorski predjednik predsjednik Milo Đukanović je početkom oktobra uputio predlog Skupštini Crne Gore da Zdravko Krivokapić bude mandatar za sastav Vlade.

XS
SM
MD
LG