Linkovi

ODT predalo sudu optužni predlog protiv sveštenika SPC


Montenegrin police officers block the street during a protest in Niksic, Montenegro, Wednesday, May 13, 2020. Montenegrin police used tear gas to disperse protests demanding the release of eight Serbian Orthodox Church priests who were detained for…
Montenegrin police officers block the street during a protest in Niksic, Montenegro, Wednesday, May 13, 2020. Montenegrin police used tear gas to disperse protests demanding the release of eight Serbian Orthodox Church priests who were detained for…

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Nikšiću predalo je Osnovnom sudu optužni predlog protiv devet sveštenika budimljansko-nikšićke eparhije zato što su 12. maja u tom gradu postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja tako što su se okupili na Trgu Šaka Petrovića i učestvovali u litiji zajedno sa građanima, saopštili su tužioci u subotu.

Rukovodilac nikšićkog ODT Stevo Šekarić rekao je novinarima da se sveštenicima stavlja na teret krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

"Tužilaštvo je u toku izviđaja prikupilo dokaze neophodne za podizanje optužnog akta i to u roku od 72 sata dok su se okrivljeni nalazili lišeni slobode i zadržani", kazao je rukovodilac ODT Nikšić.

On je rekao da ODT nije dostavilo sudu predlog za određivanje pritvora za sveštenike jer za to "nema zakonskog osnova s obzirom na to da je podignut optužni predlog", navodeći da je propisana kazna za ovo krivično djelo do jedne godine zatvora ili novčana kazna.

Šekarić je rekao da odluka o zadržavanju sveštenika donesena zbog osnovane sumnje da bi mogli ponoviti krivično djelo koje im se stavlja na teret, ističući da je prema sveštenicima pimjenjivan zakon kao prema svim ostalim građanima.

Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću saopštilo je u subotu da episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i osmorici sveštenika neće biti produženo zadržavanje u pritvoru, gdje su proveli prethodna 72 sata pod sumnjom da su organizovanjem masovne litije 12. maja prekršili naredbe vlasti o zabrani javnih okupljanja zbog koronavirusa.

"Episkopu budimljansko -nikšićkom Joanikiju i osmorici sveštenika neće biti produženo zadržavanje, a detalja će biti više sjutra na pres konferenciji u 10 sati", saopštio je u petak uveče rukovodilac ODT-a u Nikšiću Stevo Šekarić.

Episkop i sveštenici SPC pritvoreni su nakon što je litiji u Nikšiću prisustvovalo hiljade ljudi, što je izazvalo proteste u nekoliko gradova, u kojima je uhapšeno desetine demonstranata a povrijeđeno 26 policajaca.

Veliki broj građana okupio se i večeras u Nikšiću i drugim gradovima, a na vijest o puštanju iz pritvora protestanti su slavili uzvicima “Vladika, pobjeda” i “Nikšićani brane svetinje”.

"Imali smo jedan mali nesporazum ovih dana sa vlastima. Nijesu pokazali dovoljno pameti, šta znači za ovaj narod praznik Svetog Vasilija, i šta znači litija u Nikšiću”, rekao je Joanikije okupljenim građanima, navodeći da “mi dalje vodimo računa o ovoj zarazi koja zaista postoji i od koje su mnogi umrli po svijetu”.

Joanikije je rekao da su htjeli da proslave praznik “onako kako se može, ali smo stalno bili otvoreni da može biti izneneđenja znajući koliko narod voli Svetog Vasilija i koliko mu je odan”.

“Kada smo viđeli narod sabran, mi smo našli najbolje rješenje, da obavimo molitveni hod, nikako sebi nijesmo mogli sebi dozvoliti da povrijedimo narod jer bi tek onda nastao haos pa bi vlasti imali mnogo više problema te večeri", rekao je Joanikije i dodao da su problemi nastali tek kasnije.

On je istakao da su policajci bili “više nego korektni. Bili su korektni i profesionalni i ljudski su se ponašali”, te da “to treba poštovati”, izražavajući čuđenje što vlasti “preduzimaju ovakve poteze, kao da je jedini problem vjera I crkva”.

“Ova će borba da traje, treba se spremiti na dugu borbu. Oćemo slobodu vjere, poredak u državi, da se poštuje Ustav i zakon”, rekao je episkop SPC.

Joanikije je rekao da “nažalost sve mjere koje su donijeli (vlasti), nijesu ih donijeli u skladu sa Ustavom svoje države nego su ih donijeli kako su znali oni i umjeli ne poštujući Ustav Crne Gore”.

“Neka se ova borba nastavi ali pravim božjim sredstvima, istinom i pravdom i ljubavlju prema našoj otadžbini", poručio je Joanikije.

XS
SM
MD
LG