Linkovi

Policija suzavcem deblokirala ulice Nikšića i Pljevalja, povrijeđeno više policajaca


Litija u Nikšiću 12. maja 2020. (Foto: RFE/RL/Savo Prelević)
Litija u Nikšiću 12. maja 2020. (Foto: RFE/RL/Savo Prelević)

Policija je kasno u srijedu u Nikšiću i Pljevljima upotrijebila suzavac kako bi rastjerala nekoliko stotina demontranata koji su blokirali gradski saobraćaj tražeći puštanje episkopa SPC Joanikija na slobodu, javljaju RTCG i drugi lokalni mediji.

Prethodno se nekoliko stotina osoba okupilo ispred Centra bezbjednosti Nikšić, da bi nakon toga krenuli u blokadu gradskih saobraćajnica, uzvikujući "Ne damo svetinje" i "Pustite vladiku".

Uprava policije večeras je saopštila da je u Pljevljima došlo do incidenta u kojem su okupljeni građani napali policijske službenike gađajući ih kamenicama, staklenim flašama i pirotehničkim sredstvima, “te tako ugrožavali živote službenika UP”.

“Dva službenika Centra bezbjednosti Pljevlja su povrijeđena”, saopštila je policija, navodeći da je u ulici Kralja Petra došlo do okupljanja većeg broja građana suprotno naredbi Ministarstva zdravlja o zabrani javnih okupljanja.

Prema navodima saopštenja, nakon više upozorenja i naređenja službenika policije, okupljena masa se oglušila o naređenja i u pravcu policijskih službenika počela da baca kamenje, staklene flaše pirotehnička sredstva.

“Policija je upotrijebila sredstvo prinude – suzavac i okupljeni građani se razilaze”, rekli su u UP, navodeći da je veći dio okupljenih “bio maskiran i mlađe životne dobi”, te da je u toku privođenje više lica odgovornih za incidente.

U međuvremenu, policija je saopštila da je u neredima prilikom protesta pristalica SPC u Nikšiću povrijeđeno više policajaca, koje su građali gađali kamenicama i drugim predmetima.

Iz Uprave policije je saopšteno se policajcima povrijeđenim u Nikšiću trenutno ukazuje ljekarska pomoć, kao i da je u toku privođenje odgovornih lica.

"Brzom intervencijom policije uspostavljen je red i mir na nikšićkim ulicama, a odgovorne osobe će biti procesuirane u skladu sa zakonom", navode iz Uprave policije.

Državna televizija javlja da su protesti održani i u Beranama i Budvi.

Hapšenja zbog blokade puta, SPC traži puštanje sveštenika na slobodu

Crnogorska policija prethodno je uhapsila tri osobe koje su u srijedu automobilima blokirale jedini put koji spaja sjeverne gradove Andrijevicu i Berane u znak protesta zbog privođenja sveštenika SPC - koji su, kršeći mjere protiv širenja koronavirusa, dan ranije u Nikšiću na litiji okupili nekoliko hiljada ljudi, javila je RTCG.

Mještani Andrijevice započeli su oko 11 sati blokadu puta Andrijevica - Berane svojim automobilima u koloni od kilometra, a Antena M javlja da je došlo do kratkotrajnog sukoba demonstranata i policije, dok portal Vijesti piše da je policija upotrebom sile i suzavca razbila blokadu puta.

Iz Uprave policije u prvom trenutku nisu odgovorili na telefonske pozive Glasa Amerike povodom incidenta na regionalnom putu Andrijevica - Berane.

U međuvremenu, policija je u Podgorici, postupajući po nalogu nadležnog tužioca podnijela krivične prijave protiv opozicionih poslanika Andrije Mandića, Milana Kneževića i Predraga Bulatovića, zbog sumnje da su izvršili krivično djelo pozivanje na otpor.

U prijavi se navodi da je Mandić 6. maja prilikom svog izlaganja u plenarnoj sali Skupštine, pozivao građane da se okupe u što većem broju na litiji u Nikšiću 12. maja 2020, dok je Knežević je u svom izlaganju zahtijevao od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da takođe pozove građane da se okupe na litiji u Nikšiću u što većem broju.

“Osim toga, i poslanik P.B. je prilikom svog izlaganja 7. maja pozvao Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, Episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, kao I Episkopski savjet, da nastave sa litijama”, kažu u Upravi policije i dodaju da su trojica poslanika na taj način, kako se sumnja, izvršili krivično djelo pozivanje na otpor i nepoštovanje naredbe Ministarstva zdravlja o zabrani okupljanja.

Protesti i hapšenja u Crnoj Gori
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Tužioci u Nikšiću saopštili su u srijedu da su odredili 72-časovno zadržavanje u pritvoru episkopu SPC Joanikiju i sedmorici sveštenika, zbog sumnje da su sinoć organizovali litiju kojoj je prisustvovalo hiljade vjernika i tako prekršili mjere za sprječavanje širenja koronavirusa, saopšteno je iz Osnovnog državnog tužilaštva u tom gradu.

Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju, koji je predvodio litiju, i šestorici sveštenika nikšićkog sabornog hrama, nakon saslušanja određen je pritvor, dok osmi sveštenik još nije saslušan jer se sinoć nalazio u bolnici, rekli su u tužilaštvu.

"Njima se na teret stavlja krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, jer su suprotno naredbama Ministarstva zdravlja prekršili zabranu okupljanja na javnom mjestu i organizovali vršenje vjerskog obreda-litije ulicama grada Nikšića, kojoj je prisustvovao veći broj građana", stoji u saopštenju koje je potpisao državni tužilac i portparol ODT u Nikšiću, Stevo Šekarić.

Prema pisanju lokalnih medija, uprkos apelu episkopa Joanikija, nekoliko stotina vjernika okupilo se sinoć ispred zgrade nikšićke policije nezadovoljno odlukom o pritvaranju sveštenika SPC, uzvikujući “Ne damo svetinje” i “Ne damo sveštenike”.

U utorak je policija dozvolila stotinama vjernika da prisustvuju tradicionalnoj liturgiji podovom Dana Svetog Vasilija Ostroškog u manastiru Ostrog, navodeći da su se tom prilikom vjernici i sveštenstvo pridržavali mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za sprječavanje širenja zaraznih bolesti.

Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori zatražio je od crnogorskih vlasti se privedeni sveštenici, na čelu sa episkopom Joanikijem, puste na slobodu i pozvao sve političke lidere da se uzdrže od bilo kakvih partijskih i političkih zloupotreba Crkve.

U saopštenju se navodi da je sveštenstvo, u dogovoru sa mitropolitom Amfilohijem i episkopom Joanikijem, riješilo da, zbog zdravstvenih mjera, bude samo održan moleban u hramu (Svetog Vasilija u Nikšiću), bez molitvenog hoda.

"Međutim, zbog naroda, koga je bilo u tolikom broju da nije sav mogao stati u crkvu već se izlio oko hrama i na ulice, krenulo se spontano u tradicionalni hod, kome – ni pred Bogom ni pred ljudima – nije bilo alternative", navodi se u saopštenju.

Oni su podsjetiliu da je Dan Svetog Vasilija Ostroškog čudotvorca "veliki saborni dan naroda u cijeloj Crnoj Gori - vjekovima", ističući da nijesu protiv primjene naredbi i mjera, "nego protiv selektivnosti u njihovoj primjeni".

"Zapanjeni ovakvim postupkom Uprave policije tražimo da se privedeni sveštenici na čelu sa vladikom momentalno puste na slobodu”, kažu u Episkopskom savjetu i navodi da se “njihovim zadržavanjem stvara atmosfera progona i da država demonstrira golu silu, podstičući građanske sukobe, narušavajući dostojanstvo slobodnog građanina i vjerujućeg čovjeka”.

U posljednjih sedam dana nije registrovan nijedan novi slučaj koronavirusa u zemlji, a vlasti su za sljedeći petak najavile otvaranje kafića, restorana i plaza, te ukidanje zabrane izlaska od 23 sata do pet sati ujutru.

Od početka epidemije u Crnoj Gori su registrovana 324 slučaja obolijevanja od Kovida 19, od čega je devet pacijenata preminulo.

XS
SM
MD
LG