Linkovi

Organizatori litije u Nikšiću prekršili mjere, u manastiru Ostrog "sve bilo u najboljem redu"


Vjernici čekaju u redu ispred manastira Ostrog ( Foto: AP/Risto Božović)
Vjernici čekaju u redu ispred manastira Ostrog ( Foto: AP/Risto Božović)

U Nikšiću je u utorak, kasno popodne održana litija SPC kojoj je prisustvovao veliki broj vjernika, što je izazvalo oštru reakciju nadležnih koji su poručili da su organizatori prekršili mjere za sprječavanje širenja koronavirusa i da će odgovorni snositi posljedice.

“Povodom okupljanja gradjana u organizaciji SPC u Nikšiću, prekršena je naredba o zabrani okupljanja, a organizatori će biti procesuirani”, saopštio je direktor Uprave policije Veselin Veljović na tviter nalogu policije.

Policija je poručila da će svi koji se nijesu pridržavali dogovora i obećanja koje su dali policiji snositi odgovornost i posljedice koje iz toga proizilaze. Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti zatražilo je hitnu reakciju Tužilaštva nakon litije u Nikšiću.

"Udruženi napori i ostvareni rezultati svih institucija i građana na očuvanju zdravlja i života večeras su na najgrublji način pokušani da budu urušeni protivzakonitim javnim okupljanjem u Nikšiću”, kažu u NKT.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti poziva državno tužilaštvo i vrhovnog državnog tužioca da najhitnije, odmah večeras, bez ikakvog odlaganja i ustezanja, preduzmu zakonske mjere iz svoje nadležnosti i procesuiraju organizatore protivzakonitog i visoko epidemiološki rizičnog javnog okupljanja.

Dok većina građana odgovorno poštuje sve mjere, organizatori protivzakonitog javnog okupljanja u Nikšiću dovode u najdirektniji rizik ono što bi trebalo da bude najsvetije svima – a to su zdravlje i životi svih građana i oporavak crnogorske ekonomije”, saopšteno je iz NKT-a.

Savjet za gradjansku kontrolu policije saopštio je da je litija u Nikšiću neprijavljeno javno okupljanje, te da je pristup crkvenih vlasti znatno drugačiji od onog što je ranije ispoljeno na Ostrogu.

"Sada se nikako ne može govoriti o odgovornom i partnerskom odnosu", kazali su iz Savjeta.

Vjernici u manastiru Ostrog poštovali mjere

Policija je u utorak dozvolila stotinama vjernika Srpske pravoslavne crkve da prisustvuju tradicionalnoj liturgiji povodom dana Svetog Vasilija Ostroškog u manastiru Ostrog, a komunalne vlasti saopštile da su se svjestenstvo i vjernici prilikom obreda pridržavali mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za sprječavanje zaraznih bolesti.

Vjernici su u kolonama pristupali kapeli sa moštima sveca, gdje su im sveštenici nudili zaštitne maske i sredstva za dezinfenciju, da bi se, na molbu organizatora, nakon posjete kapeli vraćali na parking van kapija manastira kako bi se izbjegla gužva na platou.

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC, Amfilohije, rekao je okupljenim vjernicima da je Bog propustio ovakve viruse ne da bi razdvojio ljude, već da bi se oni iznutra srodili jedni sa drugima ljubavlju i bratoljubljem, poručujući da je ubijedjen da se kroz molitvu i mošti Svetog Vasilija iscjeljuje i ovaj virus, kao i opasniji virus “bogomržnje i bratomržnje”

“... Evo vakcina koja djeluje i djejstvuje kroz vjekove, ona djeluje i danas, a ja sam uvjeren sa blagoslovom Božjim kroz mošti Svetog Vasilija iscjeljuje i ovaj virus koji je danas zavladao svijetom”, rekao je Amfilohije nakon što je izrazio nadu da će naučnici pronaći vakcinu protiv novog koronavirusa, prenosi RTCG.

Načelnik Komunalne policije Danilovgrada saopštio je da je tokom liturgije povodom Dana Svetog Vasilije Ostroškog “sve bilo u najboljem redu”, kao i da su se vjernici pridržavali mjera, uključujući i poštovanje fizičke distancu.

Crnogorska Uprava policije, čiji pripadnici su kontrolisali prilaz Donjem manastiru Ostrog - dok su samu liturgiju u Gornjem manastiru nadzirali komunalci i redarska služba manastira - nije se oglašavala povodom današnje liturgije povodom Dana Svetog Vasilija Ostroškog.

Prema nedavnoj odluci Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) o popuštanju mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, vjerski obredi su dozvoljeni uz prisustvo najviše deset osoba u vjerskim objektima, te dvadeset ispred njih.

Prema zvaničnim podacima, u Crnoj Gori je od početka epidemije ukupno 324 osobe oboljelo od koronavirusa, od kojih je devet osoba preminulo, a u posljednjih sedam dana nije registrovan nijedan novi slučaj.

XS
SM
MD
LG