Linkovi

Održan prvi sastanak eksperata Vlade i MCP o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti


Montenegro, Podgorica, meeting of the prime minister Dusko Markovic, and Amfilohije Radovic the Serbian Ortodox Church minister in Montenegro
Montenegro, Podgorica, meeting of the prime minister Dusko Markovic, and Amfilohije Radovic the Serbian Ortodox Church minister in Montenegro

Šef tima eksperata Vlade Crne Gore u dijalogu sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom o Zakonu o vjeroispovijesti, vicepremijer Zoran Pažin, saopštio je u srijedu da je dijalog ekspertskih timova “prošao u duhu uzajamnog uvažavanja j otvorenosti za argumente protivne strane”.

Nakon prvog sastanka ekspertskih timova Vlade i MCP održanog u vili Gorica u Podgorici, Pažin je rekao da su argumenti koji su se čuli na sastanku “stručni, iako su međusobno suprotstavljeni”.

“...Ali, vjerujem da ima prostora da kroz stručnu argumentaciju dođemo do obostrano prihvatljivog rješenja, zbog čega smo se i dogovorili da nastavak dijaloga bude naredne sedmice”, rekao je Pažin.

Član pregovaračkog tima MCP, pravni ekspert i bivši ministar pravde, Dragan Šoć, rekao je novinarima nakon sastanka je Vladin ekspertski tim pristao da sa pravnim stručnjacima razgovara o izmjenama Zakona o vjerskim slobodama.

“Predstavnici Vlade treba da do srijede, za kada je zakazan sljedeći sastanak, dostave komentare predloga koji je Vladi dostavljen na prethodnom sastanku i da tada da i svoj kontra-predlog”, rekao je Šoć.

Govoreći o predlogu izmjena Zakona koji predlaže MCP, Šoć je rekao da su pravni eskperti crkve tražili da se u njegovim spornim članovima 62,63 i 64 “ne pretpostavlja državno vlasništvo nad vjerskim objektima”, nego da stranka koja osporava može pokrenuti spor za dokazivanje vlasništva.

Usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti krajem 2019. podiglo je tenzije u Crnoj Gori, a od Božića MCP je dva puta nedjeljno organizovala masovne protestne litije na kojima je zatraženo bezuslovno povlačenje Zakona, što su iz Vlade odbili, ali i pozvali crkvu na dijalog o spornim pitanjima.

XS
SM
MD
LG