Linkovi

Reakcije u Srbiji na hapšenje u CG: Vučić i Irinej zabrinuti, opozicija oštra


Vernici ispred manastira Ostrog, 30 kilometara severozapadno od Podgorice, Crna Gora, 12. maja 2020. (AP Photo/Risto Bođović)
Vernici ispred manastira Ostrog, 30 kilometara severozapadno od Podgorice, Crna Gora, 12. maja 2020. (AP Photo/Risto Bođović)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh srpski Irinej u sredu su zajedno saopštili "veliku zabrinutost" zbog hapšenja vladike Joanikija i sveštenika Srpske pravoslavne crkve Crnoj Gori.

Kako je saopštila Služba za saradnju s medijima predsednika Republike, Vučić i Irinej se nadaju da će "naš narod postupati mirno i pribrano u ovim trenucima u kojima niko razuman ne priželjkuje bilo kakve nemire i sukobe".

Irinej je podsetio da je "kulminacija neprijateljskog odnosa države Crne Gore prema SPC započela usvajanjem kontroverznog Zakona o slobodi veroispovesti", dok je Vučić pružio punu podršku Irineju i episkopima srpske crkve u Crnoj Gori "u njihovim naporima da se svi problemi sa kojima se suočava rešavaju dijalogom, na miran način".

Predsednik Srpske narodne partije i ministar u Vadi Srbije Nenad Popović ocenio je da je hapšenjima "crnogorski režim do kraja ogolio svoje antisrpsko, autoritarno i komunističko lice", ocenjujući vlast u CG želi da "otme"! manastir Ostrog čim prođe pandmija koronavirusa.

On je konstatovao da je Crna Gora jedina država u Evropi koja hapsi sveštenike zbog ispovedanja svoje vere.

Sinod: Hapšenje najnoviji progon SPC u CG

Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve osudio je hapšenje kao "najnoviji progon" SPC u Crnoj Gori.

Oni su uhapšeni pod "lažnim izgovorom borbe sa korona virusom", ocenio je Sinod i pozvao vlast u Crnoj Gori da prekine sa progonom SPC i da "konačno počne da se ponaša u skladu sa civilizacijskim normama, po kojima je slobodno ispovedanje vere jedno od najvažnijih prava svakog pojedinca".

Sinod je izrazio i zabrinutost zbog zaoštravanja situacije u Crnoj Gori i izrazio nadu da će srpski narod, kao i do sada, postupati mirno i da neće odgovarati na provokacije vlasti "koja želi sukob, kako bi za isti optužila SPC i njene vernike".

"Svakome ko je razuman i dobronameran jasno je da u ovim trenucima treba sačuvati prisebnost i razboritost, a pre svega treba se moliti Bogu da u Crnoj Gori zavlada mir i da nedužni vladika Joanikije sa svojim sveštenicima bude odmah pušten iz pritvora", ističe se u saopštenju.

Opozicija zahteva oštru reakciju Srbije

Član predsedništva opozicionog pokreta Metla 2020 Novica Antić izjavio je da bi Skupština Srbije trebalo hitno da zaseda zbog hapšenja u Crnoj Gori, pozivajući državu Srbiju da zaštiti Srbe u Crnoj Gori kontramerama koje "ne smeju biti kozmetičke, već dugoročne i represivne".

Pokret Dveri zatražio je od vlasti u Srbiji da što pre reaguju i "ultimativno" zahtevaju puštanje sveštenika SPC

"Režim Mila Đukanovića je još jednom pokazao da je spreman da izazove i građanski rat samo da bi se očuvao na vlasti. Neverovatno je da se u 21. veku, u srcu Evrope, hapse visoki zvaničnici jedne verske zajednice", saopštavaju Dveri naglašavaući da "ovakvi postupci moraju biti osuđeni od svih međunarodnih institucija koje se bave zaštitom ljudskih i verskih prava".

I Pokret Dosta je bilo najoštrije je osudio hapšenje i i pozvao na ukidanje "skandaloznog anticivilizacijskog protivustavnog" zakona koji pokušava da tradicionalnim verskim zajednicama "otme" imovinu.

Kako se ističe, hapšenje predstavlja skandalozan pokušaj vlasti u Crnoj Gori da pod lažnim izgovorom nekako obuzda "sveopšte" nezadovoljstvo među vernicima. Kako se ističe, "privid demokratije" u Crnoj Gori je sada već zamenila "direktna diktatura partokratije na vlasti".

XS
SM
MD
LG