Linkovi

Amfilohije najavio nastavak litija od nedjelje


Crnogorska policija blokira ulice tokom protesta u Nikšiću, 13. maja 2020. (Foto: AP)
Crnogorska policija blokira ulice tokom protesta u Nikšiću, 13. maja 2020. (Foto: AP)

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije najavio je u ponedjeljak da će od naredne nedjelje biti nastavljene litije u znak protesta zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti usvojenog krajem prošle godine, koji ta crkva smatra diksriminatorskim.

„A što se nas tiče, Crkve Božije, mi se ponovo zaklinjemo da ne damo svetinje i naš narod će nastaviti sa sveštenstvom od Nedjelje svih svetih ponovo da služi molebne mira, bratske sloge i pomirenja u svim hramovima naše Crkve i u isto vrijeme da u tim krsnim hodovima obilaze gradove i da svjedoče”, poručio je Amfilohije.

On je rekao da je spreman, kao mitropolit, da vlastodršci sa njim urade „ono što su uradili sa mitropolitom Joanikijem, Arsenijem i Danilom“ i pozvao vlasti da “ne muče moj narod i sveštenstvo, već da to riješe mojim likvidiranjem”.

“Ja ih pozivam, te drugove i gospodu, pa neka urade to ako misle da time mogu da izliječe ovaj narod od tog opakog virusa kojim smo zatrovani još od vremena one bezbožne ideologije”, poručio je Amfilohije.

RTCG prenosi riječi mitropolita Amfilohija da se od Nedjelje svih svetih, molebani za spas svetinja, za pomirenje, za bratsku ljubav i slogu nastavljaju u hramovima i crkvama širom Crne Gore.

“To od mene narod traži i ja sam dužan da ih ispoštujem“, dodao je Amfilohije i ponovio oštre kritike na račun Zakona o slobodi vjeroispovijesti. “Poslije godinu i zakletve da nećemo dozvoliti da se otimaju svetinje, mi to nastavljamo i nastaviće se ti krsni hodovi od Nedjelje svih svetih. To je znači iduća nedjelja“.

Mitropolit SPC u Crnoj Gori je izrazio nadu da će međunarodna zajednica pomoći da se „virus bratomržnje i bogomržnje zaustavi u Crnoj Gori na kome ovi koji su na vlasti žele i dalje da vladaju“.

“Nažalost, oni koji su na vlasti nastavljaju da podržavaju taj zločinački zakon i tvrde da svetinje koje su ovdje građene od apostolskih vremena i od vremena Svetog Cara Konstantina i Carice Jelene ne pripadaju narodu već njima”, rekao je Amfilohije, prenosi portal RTCG.

Iako je Crna Gora - zvanično bez slučajeva koronavirusa - znatno ublažila mjere protiv širenja Kovida 19, i dalje su javna okupljanja ograničena na 200 prisutnih.

XS
SM
MD
LG