Linkovi

Sedam preminulih i 711 novih slučajeva koronavirusa u Crnoj Gori


Ilustracija - Lek Remdesivir koji je u pojedinim državama odobren u tretmanu lečenja Kovida 19 (Zsolt Czegledi/MTI via AP)
Ilustracija - Lek Remdesivir koji je u pojedinim državama odobren u tretmanu lečenja Kovida 19 (Zsolt Czegledi/MTI via AP)

Laboratorije Instituta za javno zdravlje (IJZ), druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su od poslednjeg presjeka završile analizu 2.174 uzorka na novi koronavirus među kojima je ukupno registrovano 711 novopozitivnih slučajeva infekcije koronavirusom, od kojih 418 iz Podgorice, saopšteno je iz te ustanove.

Od prethodnog presjeka Institutu je prijavljeno sedam smrtnih ishoda povezanih sa Kovidom 19 i to kod dva pacijenta sa Cetinja i po jednog iz Bijelog Polja, Andrijevice, Podgorice, Kolašina i Žabljaka, od kojih je najstariji imao 86, a najmlađi 46 godina.

“Ukupan broj preminulih povezanih sa Kovid 19 infekcijom od početka juna mjeseca iznosi 347, a od početka godine 356", ističe se u saopštenju IJZ.

Iz IJZ je saopšteno i da je u posljednja 24 sata prijavljen oporavak kod 164 pacijenta, a ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva Kovida 19 u Crnoj Gori iznosi 7.967.

Prema statistici Instituta, od početka epidemije, ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije koronavirusom je 24.865.

Ugostitelji odložili otvaranje lokala; Marković: Nova vlast i dio sveštenstva SPC stvorili atmosferu nepoštovanja naredbi

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u tehničkom mandatu i predstavnici Udruženja ugostitelja saglasili su se na sastanku da treba odložiti najavljeno jednostrano otvaranje ugostiteljskih objekata u gradovima u kojima je njihov rad iz epidemioloških razloga zabranjen, a da NKT do petka sagleda zdravstveno-bezbjednosni i ekonomski efekat važećih mjera.

Iz Vlade je saopšteno da je na sastanku ocijenjeno da su “ugostitelji u velikoj mjeri odgovorno poštovali propisane mjere, te da ugostiteljski objekti nijesu primarni uzrok povećanja broja inficiranih koronavirusom”.

Marković je ukazao da je Vlada, u proteklih osam mjeseci suočavanja sa pandemijom uspjela da obezbijedi funkcionisanje zdravstvenog sistema, redovna i dodatna izdvajanja za zarade i nagrade zdravstvenih radnika, kao i sve potrebne preparate i medicinsku opremu, te da su paralelno s tim, subvencije privredi i zaposlenima premašile 50 miliona eura.

„Ne treba samo ugostitelji da snose posljedice u situaciji u kojoj se infekcija nije raširila u ugostiteljskim objektima, već je do nje došlo grubim kršenjima na drugim mjestima, posebno u okviru vjerskih okupljanja i obreda“, saopštio je Marković.

Na sastanku je ocijenjeno da je, osim reakcija iz Uprave policije, izostalo odgovorno i profesionalno postupanje mnogih drugih institucija, koje imaju zakonsku obavezu da sankcionišu prekršaje i krivična djela protiv javnog zdravlja.

„Nažalost, neprihvatljivo je i opasno i ponašanje pojedinih predstavnika nove parlamentarne većine, crkvenih velikodostojnika i dijela zdravstvenih radnika. Politički prvaci nove vlasti, zajedno sa dijelom sveštenstva SPC, osim organizovanja vjersko-političkih okupljanja, i u javnosti su kreirali odnos nepoštovanja naredbi i mjera NKT, što je direktno ugrozilo zdravlje građana“, rekao je Marković.

Sa sastanka Markovića i ugostitelja upućen je poziv vjerskim zajednicama da obustave sva vjerska okupljanja i obrede, a Vlada iskazala spremnost da, “do posljednjeg trenutka svog tehničkog mandata, subvencionira djelatnosti koje trpe štetu zbog mjera protiv širenja koronavirusa”.

XS
SM
MD
LG