Linkovi

Broj obolelih od Kovida u SAD raste, "Moderna" najavila mogućnost registracije vakcine u decembru


Dnevni broj novoobolelih od Kovida 19 u Sjedinjenim Državama, sedmi dan zaredom, najveći je do sada zabeleženi u čitavoj zemlji. (Foto: AP Photo/Matt York)
Dnevni broj novoobolelih od Kovida 19 u Sjedinjenim Državama, sedmi dan zaredom, najveći je do sada zabeleženi u čitavoj zemlji. (Foto: AP Photo/Matt York)

Dnevni broj novoobolelih od Kovida 19 u Sjedinjenim Državama, sedmi dan zaredom, najveći je do sada zabeleženi u čitavoj zemlji, podaci su koje je objavila agencija Rojters.

Ukupan broj prijavljenih infekcija u američkim državama u utorak je iznosio 134.000. Protekle nedelje prosečan dnevni broj bio je 120.000.

Evropska komisija potpisala sporazum o nabavci "Fajzerove" i "Bajontekove" vakcine

Evropska komisija saopštila je da je postigla sporazum sa “Fajzerom” i “Bajontekom” o snadbevanju trista miliona doza vakcine protiv koronavirusa koju razvijaju te dve farmaceutske kompanije.

Srećna sam što mogu da objavim da smo sklopili dogovor sa evropskom kompanijom “Bajontek” i “Fajzerom” o kupovini trista miliona doza vakcine”, rekla je Ursula fon der Lejden – predsednica Evrposke komisije.

Usaglašeno je da 27 država Evropske unije nabave dvesta miliona doza vakcine protiv Kovida 19 – uz opciju kupovine još sto miliona doza.

Sporazum stupa na snagu tek pošto efikasnost i bezbednost vakcine potvrdi regulatorno telo EU koje je nadležno za to.

Inače, Evropska unija je potpisala ugovore o snabdevanju vakcinama protiv koronavirusa sa kompanijama “Astra Zeneka”, “Sanofi” i “Džonson i Džonson”. U pregovorima je i sa “Modernom”, “Kjurvakom” i “Novavakom”.


Isti izvor navodi da je broj preminulih od posledica te bolesti premašio najviše, do sada zabeležene brojke, iz avgusta.

Dnevni broj preminulih dostigao je broj od 1.450. Ukupan broj pacijenata na bolničkom lečenju iznosi 61.471 - i najveći je zabeleženi od početka globalne pandemije.

To su okolnosti u kojima je biotehnološka kompanija „Moderna“ saopštila je da će krajem novembra objaviti podatke o učinku poodmakle faze kliničkih ispitivanja vakcine protiv koronavirusa.

„Moderna“ je najavila mogućnost prijave za odobrenje vakcine u decembru.

Međutim, možda će biti potrebe da “Moderna” sačeka dva meseca da se analiziraju podaci o efikasnosti i bezednosti vakcine, da bi u SAD-u podnela zahtev za odoborenje.

Stefan Bancel, izvršni direktor kompanije, izjavio je da za sada nije siguran kolika je stopa efikasnosti i bezbednosti vakcine.

Teško je nagađati kada još nemate podatke”, rekao je Bancel.

Podsetio je da je norma američke Uprave za hranu i lekove efikasnost u najmanje 50 odsto slučajeva.

Prethodno je farmaceutska kompanija "Fajzer" saopštila da će sa partnerom "Bajontekom" uskoro razviti vakcinu efikasnu u više od 90 odsto slučajeva – što su podaci zasnovani na osnovu kliničkih istraživanja koja sprovodi.

Istovremeno, iz Rusije stižu informacije da je vakcina protiv Kovida 19 pod imenom "Sputnjik", koju razvijaju stručnjaci u toj zemlji, ljude štiti u 92 odsto slučajeva.

XS
SM
MD
LG