Linkovi

Koronavirus u Crnoj Gori: Pet preminulih, 300 novih slučajeva


Odluka o uvođenju najstrožijih epidemioloških mjera crnogorskog glavnog grada i stare prijestonice uslijedila je nakon što su Podgorica i Cetinje prekoračili brojku od 1.200 zaraženih na 100.000 stanovnika. (Ilustrativna fotografija: Reuters/Marko Djurica)
Odluka o uvođenju najstrožijih epidemioloških mjera crnogorskog glavnog grada i stare prijestonice uslijedila je nakon što su Podgorica i Cetinje prekoračili brojku od 1.200 zaraženih na 100.000 stanovnika. (Ilustrativna fotografija: Reuters/Marko Djurica)

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od poslednjeg presjeka završile PCR analizu 741 uzorka na novi koronavirus, među kojima je ukupno registrovano 300 novopozitivnih slučajeva infekcije Kovidom 19, saopštio je IJZ.

Prijavljeno je 5 smrtnih ishoda povezanih sa COVID19 i to kod pacijenata iz Podgorice (3), Bijelog Polja i Kolašina, od kojih je najstariji imao 87 a najmlađi 73 godine”, navodi se u saopštenju.

Prema statistici Instituta, ukupan broj preminulih povezanih sa Kovid 19 infekcijom od početka epidemije u Crnoj Gori sada je 333.

U poslednja 24 sata prijavljen je oporavak kod 250 pacijenta, a broj aktivnih slučajeva trenutno iznosi 6.502.

Od početka epidemije, početkom proljeća ove godine, ukupno je 22.379registrovanih slučajeva infekcije koronavirusom u Crnoj Gori.

Pooštravanje mjera u Podgorici i Cetinju

Institut za javno zdravlje saopštio je da će u Podgorici i na Cetinju od ponedjeljka biti zabranjen izlazak iz objekta stanovanja od 22 do pet sati ujutru, nakon što su, zbog rasta broja slučajeva koronavirusa, od danas zatvorene škole i ugostiteljski objekti u tim gradovima, Budvi i Ulcinju.

Odluka o uvođenju najstrožijih epidemioloških mjera crnogorskog glavnog grada i stare prijestonice uslijedila je nakon što su Podgorica i Cetinje prekoračili brojku od 1.200 zaraženih na 100.000 stanovnika.

"Zabranjuje se izlazak iz objekta stanovanja od 22 do pet ujutru, uz definisane izuzetke koji su važili i prilikom ranije mjere”, navodi IJZ i dodaje da se opravdanost izlaska dokazuje potvrdom koju izdaje poslodavac u dozvoljenim djelatnostima.

Izuzeci su osobe koje njeguju lica koja usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor ovih lica, te lica koja izvode kućne ljubimce, najviše 60 minuta dnevno, navode iz IJZ.

Istovremeno, za Podgoricu i Cetinju važi zabrana rada ugostiteljskih restorana, kafana, kafeterija i hotelskih restorana - osim za goste hotela, a zabranjuju se i kućne posjete.

Rigorozne mjere su uslijedile nakon naglog rasta broja slučajeva na dnevnom nivou, a epidemiolozi upozoravaju da bi, zahvaljujući nepoštovanju mjera gradjana, situacija mogla dodatno da se pogorša u narednim nedjeljama.

U Crnoj Gori je trenutno više od jednog procenta stanovništva aktivno oboljelo od koronavirusa, dok je od početka epidemije inficirano više od 22 hiljade ljudi.

XS
SM
MD
LG