Linkovi

Ujedinjene nacije: Dva miliona dolara pomoći Crnoj Gori u borbi protiv Kovida 19


Grb Ujedinjenih nacija i dečje ruke koje pokazuju "V" znak pobede (Foto: AFP/HAZEM BADER)
Grb Ujedinjenih nacija i dečje ruke koje pokazuju "V" znak pobede (Foto: AFP/HAZEM BADER)

Ujedinjene nacije namenile su dva miliona dolara pomoći Crnoj Gori u borbi protiv koronavirusa i prikupljaju još 5,5 miliona za podršku reakcije na pandemiju Kovida 19, izjavio je portparol Ujedinjenih nacija Farhan Hak.

On je rekao da su Razvojni program Ujedinjenih nacija i Kancelarija za razvoj projekata obezbedili su medicinsku i zaštitnu opremu.

"Agencija Ujedinjenih nacija za migracije i Međunarodna organizacija za migracije takođe su pružile pomoć", rekao je Hak.

Portparol UN ukazao je da u Crnoj Gori, koja do sada ima 3.200 potvrđenih slučajeva zaraze i više od 50 smrtnih slučajeva - tim svetske organizacije predvodi Fiona Mekanli.

Farhan Hak ukazao je da je savetovanje Svetske zdravstvene organizacije značajno poboljšalo kliničke i laboratorijske kapacitete - dok je Dečji fond UN podržao komuniciranje u situacijama rizika.

Porast broja novoobolelih

Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) su u posljednja 24 časa završile PCR analizu 306 uzoraka na novi koronavirus, među kojima su otkrivena 43 nova slučaja infekcije, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

"Institutu je prijavljen jedan smrtni ishod kod pacijenata iz Podgorice, koji je liječen u Kliničkom centru Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Prema zvaničnoj statistici tog Instituta, ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa Kovidom 19 od početka juna mjeseca je 43, a od početka godine 52.

Pored toga, Institutu je prijavljen je oporavak 242 pacijenta, a ukupan broj oporavljenih od 14. juna je 1.372.

IJZ navodi da je ukupan broj aktivnih slučajeva Kovida 19 u Crnoj Gori trenutno 1.562.

“Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom je 3.301”, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

NKT: Rusija i Azerbejdžan na "zelenoj" listi za ulazak u Crnu Goru

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT), saopštilo je kasno u da ažuriralo listu država čiji rezidenti mogu ući u Crnu Goru, tako što će rezidentima Ruske Federacije i Republike Azerbejdžana biti dozvoljen ulazak u Crnu Goru bez dodatnih uslova.

“Operativni štab za turističku privredu predložio je NKT-u, između ostalog, da Ruska Federacija i Republika Azerbejdžan budu dodate na „zelenu listu“ država čiji rezidenti mogu da ulaze u Crnu Goru bez ostalih uslova, kao i da NKT razmotri dalju liberalizaciju ulaska u Crnu Goru rezidenata država Zapadnog Balkana”, saopštilo je to tijelo.

Prema navodima saopštenja, “sagledavajući epidemiološku situaciju u državama našeg okruženja, i naročito pouzdanost i relevantnost dostupnih podataka, kao i potrebe naše turističke privrede i nacionalne interese Crne Gore”, NKT je ocijenilo da nema smetnji za liberalizaciju ulaska ruskih i azerbejdžanskih rezidenata.

Istovremeno, "odluka o rezidentima država okruženja prolongirana dok IJZ ne dostavi procjenu epidemiološkog rizika po Crnu Goru po osnovi liberalizacije ulaska rezidenata zemalja okruženja i to za svaku državu pojedinačno", saopštilo je NKT nakon večerašnje sjednice.

Pored Rusije i Azerbejdžana, na “zelenoj” listi zemalja za ulazak u Crnu Goru su sve države EU, Kina i više od 50 drugih zemalja, dok je za Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Kosovo, Izrael, Singapur i Kanadu ulazak moguć samo uz negativan test na koronavirus.

Iz ostalih država, među kojima su i susjedna Srbija i Sjeverna Makedonija, dozvoljen je ulazak u Crnu Goru uz obaveznu mjeru samoizolacije i karantina.

XS
SM
MD
LG