Linkovi

Ambasada SAD: Selektivna istraga i pritisak na NVO i medije


Logo ambasade SAD u Srbiji
Logo ambasade SAD u Srbiji

SAD su zabrinute zbog nečega što deluje kao selektivna istraga o organizacijama civilnog društva i medijskim kućama koje se bave istraživačkim novinarstvom, saopštila je američka ambasada u Beogradu povodom odluke Uprave za sprečavanje pranja novca da istraži finansijske podatke određenih nevladinih organizacija, medija i pojedinaca.

Ambasada poziva Vladu Srbije da ispunjava svoju ustavnu i međunarodnu obavezu da štiti osnovne slobode izražavanja, udruživanja i okupljanja, kao i da izbegava selektivnu primenu zakona u cilju pritiska na nezavisne organizacije.

"SAD su uvek spremne da pomognu Srbiji na njenom putu ka članstvu u EU. Međutim, utisak da Beograd možda guši civilno društvo ili slobodu medija naškodiće ugledu Srbije i otežati njeno napredovanje ka tom visoko vrednom cilju", zaključuje se u saopštenju.

Uprava za sprečavanje pranja novca je sačinila spisak od 20 pojedinaca i 37 organizacija ili udruženja i zatražila uvid u njihove bankarske transakcije od 1. januara 2019, pod obrazloženjem da je potrebno utrvrditi da li neke od tih organizacija imaju veze sa finansiranjem terorizma ili pranjem novca.

Više od 140 nevladinih organizacija i pojedinaca potpisalo je zajedničko saopštenje objavljeno na sajtu Građanskih inicijativa u kojem od Minsitarstva finansija i Uprave za sprečavanje pranja novca traže da "bez odlaganja predoče osnove sumnje zbog kojih su naložili vanredno prikupljaje informacija o organizacijama, medijima i pojedicnima od strane poslovnih banaka".

U saopštenju pod naslovom "Civilno društvo i mediji neće odustati od borbe za slobodnu i demokratsku Srbiju" potpisnici navode da "član zakona na koji se pozvao direktor Uprave za sprečavanje pranja novca nalaže da se ovakva provera vrši isključivo za organizacije za koje postoje osnovi sumnje da su umešane u finansiranje terorizma", te da ovakav spisak ukazuje na zaključak da je na delu politička zloupotreba institucija i pokušaj urušavanja vladavine prava u Srbji.

Potpisnici saopštenja navode da je zloupotreba zakonskih mehanizama radi pritiska na medije i civilno društvo napad na slobodu udruživanja i informisanja, i podsećaju da je vlast u Srbiji već kritikovana od strane i domaćih i međunarodnih organizacija zbog ugrožavanja tih sloboda.

Mediji i organizacije će, kako se navodi, preduzeti sve odgovarajuće pravne radnje - uključujući i krivični progon, te da će insistirati na objašnjenju kako je došlo do ove istrage.

"Svaka zakonita provera rada organizacija je dobrodošla i uvek ćemo je podržati. Sa druge strane, žestoko ćemo se suprotstaviti zloupotrebi institucija i procedura, jer to jeste naša misija – borba za demokratsku i pravno uređenju državu", navodi se u saopštenju.

Među potpisnicima ovog zahteva su BIRN, CINS, CRTA, KRIK, Fond za humanitarno pravo, NUNS, Beogradski centrar za ljudska prava, BIRODI, Transparetnost Srbija, Fondacija Ana i Vlade Divac, Inicijativa Ne davimo Beograd i druge organizacije i pojedinci.

Zaštitnik građana najavljuje kontrolu istrage

Zbog velikog interesovanja javnosti, zaštitnik građana će izvršiti kontrolu po obavljenom postupku radi utvrđivanja da li je kontrolisanje finansijskih transakcija urađeno na osnovu zakona i propisa, saopšteno je iz njegove kancelarije.

Kako se navodi, zaštitnik građana nije upoznat sa razlogom zbog kojeg je Uprava za sprečavanje pranja novca odabrala baš određene organizacije i medije, ali će pratiti ceo postupak u okviru svojih nadležnosti.

EK očekuje detalje od nadležnih o istrazi

Evropska komisija očekuje detaljne informacije od nadležnih vlasti u Srbiji o zahtevu Uprave za sprečavanje pranja novca koji je upućen bankama da im dostave podatke o transakcijama novinara, kao i udruženja i organizacija civilnog društva, saopšteno je u Briselu, javlja N1.

Udruženje sudija i tužilaca Srbije pozdravlja istragu

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) koje je osnovano 2018, podržalo je akciju Uprave za sprečavanje pranja novca i istaklo da je reč o ispunjavanju međunarodnih obaveza u oblasti sprečavanja terorizma i pranje novca, prenosi Fonet.

U saopštenju UST ocenjuje se da se nevladine organizacije ne zastrašuju proverama koje su u toku, a poziva se da se istraže finansije i udruženja koja okupljaju tužioce i sudije, počevši od UST, preko Društva sudija Srbije, Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, CEPRIS-a, Alumni kluba Pravosudne akademije i Foruma sudija Srbije.

XS
SM
MD
LG