Linkovi

CEDEM: DPS-u vjeruje 35,3 odsto, listi “Za budućnost Crne Gore” 24,7 procenata


Naslovnica istraživanja javnog mnjenja Centra za demokratiju (Foto: www.cedem.me)
Naslovnica istraživanja javnog mnjenja Centra za demokratiju (Foto: www.cedem.me)

Najnovije istraživanje javnog mnjenja podgoričkog Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) pokazala je da izborna lista “Odlučno za Crnu Goru - DPS Milo Đukanović” ima rejting od 35,3 odsto, dok lista koju predvodi Demokratski front Za budućnost Crne Gore ima virtuelnu podršku 24,7 posto anketiranih glasača na predstojećim parlamentarnim izborima zakazanim za 30. avgust.

Prema istraživanju CEDEM-a, treća po rejtingu je izborna lista “Mir je naša nacija” predvođena Demokratama, sa rejtingom od 16,5 odsto glasova, dok lista "Crno na bijelo" koju predvodi Ujedinjena reformska akcija ima podršku 6,6 odsto glasača.

Od ostalih učesnika izborne trke, istraživanje CEDEM-a ukazuje da bi cenzus za ulazak u parlament mogli da pređu i lista Socijaldemokrata “Mi odlučujemo dosljedno” sa 5,3 procenata, lista Bošnjačke partije “Ispravno” - Rafet Husović 4,8 i “Jaka Crna Gora” Socijaldemokratske partije 4,2.

Prema navodima istraživanja, albansku listu Genci Nimanegu - Nik Đeljošaj podržava 1,9 odsto, a albansku koaliciju "Jednoglasno" 0,4 odsto birača, dok Hrvatska refomska snaga ima podršku 0,3 odsto birača.

Iz te organizacije navode da je prognoza izlaznosti na narednim izborima 66 odsto. Istraživanje je sprovedeno od 5. do 12. avgusta na uzorku od 1037 ispitanika, uz marginu greške od 3,1 odsto.

Iz DPS-a su saopštili da je istraživanje CEDEM-a “prljava predizborna kampanja” upitne metodologije, kao i da ta partija ima stabilnu podrškuglasača za dominantnu pobjedu na izborima.

“Svi relevatni podaci koji su poznati i našim političkim oponentima pokazuju da DPS ima stabilnu podršku preko 40 odsto i da će na izborima 30. Avgusta ostvariti dominantnu pobjedu”, rekao je portparol DPS-a Miloš Nikolić.

Istraživanje CEDEM-a kritikovali su i opozicionoj koaliciji “Mir je naša nacija”, označavajućim ga naručenim od strane predsjednika Mila Đukanovića i premijera Duška Markovića, s ciljem podizanja oslabljenog rejtinga DPS-a, a spuštanja “vrtoglavog rasta” rejtinga njihove liste.

“Očito da je nalog da se dvije nedelje pred izbore stvori iskrivljena slika političke stvarnosti, kako bi se DPS sa istorijskog minimuma podigao", saopštili su iz koalicije predvođene Demokratama.

Sekulović: Rezultati ankete ukazuju na slabljenje pozicije DPS-a

Komentarišući istraživanje CEDEM-a, politički analitičar Sergej Sekulović rekao je da bi, “ako ostanu ovakvi rezultati, vlast DPS-a i nienih tradicionalnih partnera mogla da bude dovedena u pitanje”.

“Još uvijek je rano prognozirati da li rezultati ankete ukazuju da DPS sa saveznicima može izgubiti apsolutnu vlast, ali se svakako očekuje borba za svaki glas”, rekao je Sekulović u razgovoru za Glas Amerike.

On je ocijenio da bi u slučaju da DPS sa partnerima ne osvoji većinu, vlast bi u tom slučaju formirala opozicija, ili bi dugogodišnja vladajuća partija morala da “širi koalicioni kapacitet”.

“DPS bi bila prinuđena da traži podršku još neke strukture izvan njenih tradicionalnih partnera, što samo po sebi slabi poziciju te partije”, rekao je Sekulović i ocijenio da se u svakom slučaju očekuje “borba za svaki glas”.

Prema njegovoj ocjeni, na slabiji rejting vladajuće partije u ovoj anketi u velikoj mjeri uticale su litije protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ali i da je “promašena procjena Nacionalnog koordinacionog tijela, u vezi sa proglašenjem korona-fri zone, uticala na slabljenje autoriteta partije na vlasti”, zaključuje Sekulović.

XS
SM
MD
LG