Linkovi

Britanski tanker oslobođen, isplovio iz iranske luke


Gliser i helikopter Iranske revolucionarne garde kreću se oko naftnog tankera Stena Impero, koji plovi pod britanskom zastavom i koji je Garda zaplenila, u Iranskoj luci Bandar Abas, 21. jula 2019.

Tanker koji plovi pod britanskom zastavom, Stena Impero, napustio je iransku luku Bandar Abas u petak i uputio se ka Dubaiju, kako bi posada mogla da bude vraćena kućama, saopštio je vlasnik broda, nakon što su iranske snage oslobodile brod koji su držale od jula, tokom spora sa Britanijom.

Stenu Impero zaplenila je Iranska revolucionarna garda u Hormuškom moreuzu, zbog navodnog kršenja pravila plovidbe dve nedelje nakon što je Velika Britanija zaplenila iranski tanker u vodama Gibraltara. Iranski brod oslobođen je u avgustu.

"Brod je u pokretu", rekao je za Rojters direktor švedske kompanije Stena Bulk, koja poseduje brod.

On je kazao da kompanija ima dobro pripremljen bezvednosni plan za plovilo nakon što napusti iranske vode, dodajući da se očekuje da će brod stići do međunarodnih voda oko 1 sat popodne po Griniču.

Brod zaplenjen sredinom jula

Zaplena broda 19. jula podigla je tenzije u regionu nakon napada u maju i junu na trgovačke brodove u vodama Persijskog zaliva, za koje Sjedinjene Države okrivljuju Iran, što Teheran odbacuje.

Stena Bulk saopštila je da je brod Stena Impero ide ka Dubaiju u Ujedinjenim Aparskim Emiratima, na suprotnoj strani Zaliva, gde će posada biti podvrgnuta medicinskom pregledu i gde će sa njom biti obavljen razgovor.

Iran je oslobodio sedam od 23 člana posade ranije ovog meseca.

"Porodice članova posade obaveštene su da kompanija trenutno pravi sporazume o reparaciji svojih vrednih mornara prvom mogućom prilikom", saopštila je kompanija.

Brod ide ka Dubaiju

Prema dostupnim podacima, brod plovi ka luci Port Rašid u Dubaiju, iz Bandar Abasa, udaljenog oko 250 kilometara. Uz normalnu brzinu kretanja tankera, brod bi trebalo da stigne na odredište za pola dana.

Iranski ministar inostranih poslova rekao je u sredu da je ukinuta naredba o pritvoru, ali da se istraga nastavlja.

Stena Bulk saopštila je u sredu da nije bila u pregovorima sa Iranom i da nije bila svesna bilo kakvih formalnih optužbi protiv posade ili kompanije.

Odnosi između Sjedinjenih Država i Irana postali su dodatno zategnuti otkako se Vašington povukao iz globalnog pakta koji je ograničavao nuklearni program Teherana, dok su za uzvrat bile olakšane sankcije, koje ciljaju iranski izvoz nafte.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG