Linkovi

SAD: Iran uklonio neeksplodiranu minu sa tankera


Tanker za prevoz nafte nakon napada, u Omanskom zalvu, 13. juna 2019.
Tanker za prevoz nafte nakon napada, u Omanskom zalvu, 13. juna 2019.

Predsednik Donald Tramp optužio je u petak Iran za napad na naftne tankere u Omanskom zalivu. Tramp je u intervjuu televiziji Foks poručio da Ormuski moreuz neće biti zatvoren posle incidenta, barem "ne na dugo".

Na pitanje novinara kako planira da zaustavi slične incidente, Tramp je odgovorio "Videćemo".

Američki lider ipak je naglasio da želi da vrati Iran za pregovarački sto. "Biću spreman kad i oni. Nema žurbe", rekao je Tramp.

Mornarica SAD prethodno je objavila video koji pokazuje iranski patrolni brod kako uklanja neeksplodiranu magnetnu minu sa boka jednog od dva napadnuta tankera u Omanskom zalivu u četvrtak.

Jedan od tankera je u vlasništvu norveške, drugi japanske kompanije.

Mina je bila zakačena za japanski tanker, blago napred u odnosu na minu koja je eksplodirala.

Norveški tanker zapaljen je i sa njega se uzdiže gust crni dim, toliko da se to može videti iz satelita iz svemira.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo razgovara sa predstavnicima medija u Stejt dipartmentu, 13. juna 2019.
Državni sekretar SAD Majk Pompeo razgovara sa predstavnicima medija u Stejt dipartmentu, 13. juna 2019.

Pompeo krivi Iran

Državni sekretar SAD Majk Pompeo krivi Iran za napad, koji se dogodio pored iranske obale.

"Procena vlade Sjedinjenih Država je da je Islamska Republika Iran odgovorna za napade koji su se dogodili u Omanskom zalivu danas", rekao je Pompeo. "U celini uzevši, ovi neisprovocirani napadi predstavljaju jasnu pretnju međunarodnom miru i bezbednosti, flagrantni napad na slobodu plovidbe i neprihvatljivu kampanju eskaliranja tenzija od strane Irana".

Pompeo je rekao da SAD baziraju svoje određivanje da je Iran iza napada na obaveštajnim podacima, oružju koje je upotrebljeno i onome što nazivaju "stepenom ekspertize" potrebne da se sprovede takva operacija.

Sekretar je napomenuo da je Iran bio iza sličnih napada na brodove i da ni jedna ispostava neke grupe u Iranu nema resurse i sposobnost da napadne tanker uz "tako visok stepen sofisticiranosti".

Ministar inostranih poslova Irana Mohamed Džavad Zarif govori na konferenciji za novinare zajedno sa svojim nemačkom kolegom Hajkom Masom, nakon razgovora u Teheranu, Iran, 10. juna 2019.
Ministar inostranih poslova Irana Mohamed Džavad Zarif govori na konferenciji za novinare zajedno sa svojim nemačkom kolegom Hajkom Masom, nakon razgovora u Teheranu, Iran, 10. juna 2019.

Iran naziva tajming "izvan sumnje"

Iranski ministar inostranih poslova Džavad Zarif rekao je da je tajming poslednjih napada "izvan sumnje", pošto je japanski premijer Šinzo Abe bio u Teheranu sa vrhovnim vođom ajatolahom Ali Kamenijem. Njihovi razgovori fokusirani su bili na načine da se deeskalira tenzija između Vašingtona i Teherana.

Ali, Pompeo kaže da je iranska vlada uvredila Japan napadajući jedan od njihovih tankera, dok je Abe još uvek bio u zemlji.

VIDEO: Pompeo krivi Iran za napad na tankere (engleski jezik)

Pompeo Blames Iran for Tanker Attacks
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

​"Puno indicija" da je Iran

Zvaničnik američke odbrane, koji je govorio za Glas Amerike insistirajući na anonimnosti, rekao je da vojska ima "puno indicija" da je Iran napao brodove.

"Uvereni smo i postoje dostupni dokazi", rekao je taj zvaničnik odbrane.

Zvaničnici nisu elaborirali o kojim dokazima govore. Ovo je poslednji od mnogih napada u regionu za koji su SAD optužile Teheran da ih je izveo, ali tek treba da skinu oznaku poverljivosti sa inkriminišućih dokaza.

Oba broda napadnuta su u svitanje u četvrtak onim za šta zvaničnici vojske SAD tvrde da su bile mine.

Peta flota američke mornarice, stacionirana u Bahreinu, primila je pozive upomoć sa oba napadnuta tankera, u razmaku od oko sat vremena.

Portparol Centralne komande SAD rekao je da je USS Bainbridž, razarač naoružan vodećim raketama, obezbedio hitnu pomoć japanskom plovilu. Dvadeset i jedan član posade sa tog broda sada se nalazi na Bainbridžu.

Zvaničnik odbrane potvrdio je za Glas Amerike da su članovi posade sa norveškog tankera u iranskom pritvoru. Iranska državna agencija IRNA navodi da je iranska mornarica spasila 44 člana posade sa tankera.

Predsednik SAD Donald Tramp tvitovao je da je, iako poštuje napore premijera Abea da umiri tenzije sa Iranom, "previše rano da čak i pomislimo na pravljenje sporazuma. Oni nisu spremni, a nismo ni mi", rekao je Tramp.

Ambasador SAD u Ujedinjenim nacijama, Džonatan Koen, osudio je napad tokom sastanka Saveta bezbednosti UN o regionu, rekavši da je "neprihvatljivo" da bilo ko napada trgovačke brodove. On je rekao da incident od četvrtka podiže "vrlo ozbiljnu zabrinutost" i da su će Sjedinjene Države nastaviti da procenjuju situaciju.

Arhiva - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš govori tokom intervjua u sedištu Ujedinjenih nacija, 7. maja 2019.
Arhiva - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš govori tokom intervjua u sedištu Ujedinjenih nacija, 7. maja 2019.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš naglasio je važnost prikupljanja činjenica.

"Ukoliko postoji nešto što svet ne može da si priušti, to je bitna konfrontacija u regionu Zaliva", upozorio je Gutereš.

Generalni sekretar Arapske lige, Ahmed Abul Gejt, rekao je čanovima saveta da je poslednji incident učinio da Liga "bude odlučna da demonstrira snažniju ulogu u obezbeđivanju i očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti u arapskom regionu".

Predsednik saveta i kuvajtski ministar inostranih poslova Sabah Halid al Sabah, rekao je da su napadi poslednji u "seriji akata saobotaže koji prete bezbednosti pomorskih puteva, kao što prete i energetskoj bezbednosti sveta".​

Vitalna brodska linija za naftu

Omanski zaliv je pored Ormuskog moreuza, strateškog plovnog puta kojim ide vitalna pomorska linija. Oko 30 odsto svetske nafte crpljene iz mora putuje kroz taj moreuz.

Globalne cene nafte skočile su za četiri odsto na više od 62 dolara po baleru, nakon napada.

Prošlog meseca, Sjedinjene Države optužile s Iran da je koristio mine kako bi napao četiri tankera pored obale Ujedinjenih Arapskih Emirata, što su optužbe koje Iran odbacuje.

Margaret Mešir, Vajan Li iSindi Šejn učestvovali su u pisanju ovog izveštaja.

XS
SM
MD
LG