Linkovi

Mediji: Iran oslobađa zaplenjeni britanski tanker


Na ovoj fotografiji snimljenoj iz vazduha 21. jula 2019. vide se gliseri Iranske revolucionarne garde kako kruže oko tankera Stena Impero, koji je plovio pod britanskom zastavom, pre nego što su ga zaplenili, u Hormoškom moreuzu.

Britanski naftni tanker, koji je Iran zaplenio u junu, uskoro će biti oslobođen, javila je poluzvanična agencija Fars u nedelju.

Tanker Stena Impero i njegovu posadu zadržala je Iranska revolucionarna garda u Hormoškom moreuzu zbog navodnog kršenja pravila plovidbe, samo nekoliko nedelja nakon što su Britanci zaplenili iranski naftni tanker kraj obala Gibraltara.

Čelnik švedske kompanije koja je vlasnica Stene Impero rekao je za švedski javni servis SVT da bi tanker mogao da bude oslobođen u narednim satima.

"Dobili smo informaciju sada, ovog jutra, prema kojoj se čini verovatnim da će osloboditi brod Stena Impero u narednih nekoliko sati. Prema tome, zaključujemo da je politička odluka da se brod oslobodi doneta", rekao je Erik Haneli.

Prvi čovek iranske Organizacije za luke i pomorstvo u pokrajini Hormozgan, Alahmorad Afifour, rekao je za Fars da je proces odobrenja takeru da isplovi u međunarodne vode započeo, ali da je pravni slučaj protiv broda i dalje u toku.

On nije dao više informacija o tankeru.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG