Linkovi

Iran zaplenio tanker u Ormuzu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Snage Iranske revolucionarne garde, koju su Sjedinjene Amerilke Države proglasile terorističkom organizacijom, zaplenile su naftni tanker, objavila je iranska državna televizija. Tanker je zaplenjen na osnovu optužbi da je krijumčario naftu, saopštile su iranske vlasti. U izveštaju iranskog državnog medija navedeno je da je naftni tanker presretnut južno od iranskog ostrva Larak u moreuzu Ormuz.

Nisu objavljenje detaljnije informacije o plovilu niti o nacionalnom sastavu posade. Saopšteno je da brod ima 12 članova posade i da je krijumčario oko milion litara goriva.

Veruje se da se radi o plovilu u vlasništvu Ujedinjenih Arapskih Emirata kojem se u iranskim teritorijalnim vodama prethodnog vikenda izgubio trag.

Zaplena tankera poslednji je u nizu događaja koje su obeležile tenzije Sjedinjenih Država i Irana, ali i neizvesnost zbog sudbine nuklearnog sporazuma između Teherana i svetskih sila koji su napustile SAD – posle čega je Iran saopštio da je prešao dogovorenu granicu skladištenja obogaćenog uranijuma.

Inače, Ujedinjeni Arapski Emirati pozivali su na smanjenje tenzija između SAD-a i Irana poslednjih nedelja, ali su se takođe zalagale za oštriju američku politiku prema Iranu i podržavale kampanju maksimalnog pritiska sankcijama koje je Iranu uvela administracija američkog predsednika Donalda Trampa.

XS
SM
MD
LG