Linkovi

Iran pozvao britanskog ambasadora na razgovor zbog napada na tankere


Ribarski brzi čamac prolazi ispred tankera koji se nazire u daljini, Fuđairi, Ujedinjeni Arapski Emirati, 15. juna 2019.
Ribarski brzi čamac prolazi ispred tankera koji se nazire u daljini, Fuđairi, Ujedinjeni Arapski Emirati, 15. juna 2019.

Iran je pozvao britanskog ambasadora u Teheranu na razgovor, nakon što je Velika Britanija optužila Iran za napade na dva naftna tankera u Omanskom zalivu, javila je iranska novinska agencija ISNA.

"Tokom sastnka sa zvaničnikom iranskog ministarstva spoljnih poslova, Iran je snažno kritikovao britansko neprihvatvljivo stanovište po pitanju napada u Omanskom zalivu... Ni jedna druga zemlja osim Britanije nije podržala američke optužbe po pitanju napada", javila je ISNA.

Britanski ministar spoljnih posova Džeremi Hant izdao je saopštenje u petak u kom krivi Iran i Korpus Islamske revolucionarne garde za napade, zaključujući da ni jedan drugi državni ili nedržavni entitet ne može da bude iza njih. Iran je negirao da ima išta sa napadima.

U međuvremenu, članovi posade tankera u vlasništvu Norveške, koji je bio napadnut, stigli su u Dubai u subotu nakon što su proveli dva dana u Iranu, javio je Asošijeted pres.

Mornari sa MT Front Alera pristižu u na Međunarodni aerodrom u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati, 15. juna 2019, nakon što su proveli dva dana u Iranu.
Mornari sa MT Front Alera pristižu u na Međunarodni aerodrom u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati, 15. juna 2019, nakon što su proveli dva dana u Iranu.

Izveštači AP-a javljaju da su videli članove posade "MT Front Altera" nakon što je avion "Iran era" sleteo u Ujedinjene Arapske Emirate.

Američki sekretar za odbranu Pat Šenahan rekao je da su SAD pokušavale da izgrade "međunarodni konsenzus" na Bliskom istoku nakon napada.

"Očigledno treba da napravimo eventualne planove za slučaj pogoršavanja situacije, ali takođe treba da proširimo našu podršku za ove međunarodne situacije", rekao je Šenahan u petak.

SAD krive Iran za napade, a američka vojska je objavila video za koji kaže da pokazuje ljude u iranskom patrolnom brodu koji uklanjaju neeksplodiranu magnetnu minu sa boka tankera "Kokuka Korejdžes".

Brod je u vlasništvu "Kokuka Sangjo", japanske brodske kompanije, a drugi tanker, "Front alter", u vlasništvu je norveške kompanije "Frontlajn".

Prvi čovek "Frontlajna" Rober Hvide Mekleod rekao je za Glas Amerike da je kompanija u bliskom kontaktu sa posadom, koja je bila u pritvoru u Iranu, i da je odnos prema njima bio dobar.

Mekleod je dodao da je "Front Alter" bezbedan i da će šlepanje uskoro početi.

"Frontlajn" je saopštio da je spasilačka ekipa, opremljena za vuču broda, stigla do "Front Altera" u podne 14. juna i da su dva druga broda za podršku trebalo da stignu u subotu sa specijalističkim timom koji bi ispitao tanker i dao preporuke.

Zvaničnik SAD, koji je govorio za Glas Amerike pod uslovom anonimnosti, rekao je da je iranski čamac za brze napade sprečavao dva tegljača, koja je unajmila norveška kompanija, da odvuku "Front Altar".

Posada je odvedena u iranski pritvor nakon što ih je civilni brod, "Hjundai Dubai", spasao.

Na fotografiji koj AFP prenosi od iranske novinske agencije Tasim, 14. juna 2019, vidi se ono za šta ta agencija tvrdi da su neki članovi posade naftnog tankera koji je napadnut u Omanskom zalivu, u iranskoj luci Badar-e-Jask.
Na fotografiji koj AFP prenosi od iranske novinske agencije Tasim, 14. juna 2019, vidi se ono za šta ta agencija tvrdi da su neki članovi posade naftnog tankera koji je napadnut u Omanskom zalivu, u iranskoj luci Badar-e-Jask.

Prema zvaničniku odbrane SAD, kapetan "Hjundai Dubai" rekao je američkim snagama da su iranske snage opkolile brod i "zahtevale" da posalta "Altera" bude predata Irancima. Kapetan kaže da se osećao "obaveznim i primoranim" da ispuni zahtev, uprkos instrukcijama kompanije čija je posada da ljudi ne treba da budu predati Iranu.

Iranska državna agencija IRNA javila je da je iranska mornarica spasila 44 člana posade sa dva tankera.

Oba broda su, čini se, pogođena minama.

Američka Peta flota, stacionirana u Bahreinu, primila je poziv upomoć sa oba pogođena tankera u razmaku od oko sat vremena. Razarač naoružan vođenim raketama, "USS Bainbridž" prišao je holandskom tegljaču "Koustal Ejs", koji je spasao posadu od 21 mornara sa tankera "Kokuka Korejdžes" nakon što je neeksplodirana mina pronađena na boku broda i nakon što je posada napustila brod.

Po zahtevu kapetana "Kokuka Korejdžesa", mornari su ostali na "Bainbridžu" nekoliko sati, pre nego šti su se vratili na svoj brod u petak, kako bi ga odvezli u luku, rekao je armijski potručnik Erl Braun, portparol Centralne komande vojske SAD.

Braun je rekao da se veliki tegljač iz UAE sada vuče Kokuku ka Fuđari, što će potrajati nekoliko dana. "Bainbridž" i "USS Mejson" ostaju u blizini, kako bi "nadzirali" bezbednost mornara, dodao je.

Japan je osudio napade, koji su se dogodili u vreme posete premijera te zemlje, Šinzoa Abea, Iranu, u pokušaju da se umire tenzije u regionu.

Čelnik kompanije "Kokuka Sangjo" rekao je da je njihov brod napadnut dva puta, eksplozijom u blizini pogonskog odeljenja i drugom na desnom boku, u blizini krme.

Obraćajući se novinarima u petak, Jutaka Katada rekao je da su članovi posade rekli da su videli "leteći objekat" pre druge eksplozije na brodu.

Iranski ministar inostranih poslova Mohamed Džavad Zarif rekao je u četvrtak da je tajming napada "izvan svake sumnje", pošto je japanski premijer bio u Teheranu na sastanku sa vrhovnim vođom ahatolahom Ali Kamneijem.

U petak, Zarif je tvitovao da je SAD "odmah skočila da iznese navode protiv Irana bez deljenja činjeninica ili dokaza o okolnostima". Zarif je takođe optužio SAD da su započele "diplomatiju sabotaže" tokom Abeove posete Iranu.

Kina je saopštila da je duboko zabrinuta zbog tenzija u regionu i pozvala na uzdržanost.

"Niko ne želi da vidi rat u Zalivu", rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Geng Šaung. "Nadamo se da će sve relvantne strane ostati smirene i da će demonstrirati uzdržanost".

Generalni sekretar SAD Antonio Gutereš izrazio je svoju zabrinutost zbog podizanja tenzija u regionu. "Svet ne može da priušti veliku konfrontaciju u Zalivu", rekao je on.

Omanski zaliv je pored Ormuskog moreuza, vitalne brodske linije. Oko 30 odsto svetske nafte izvađene iz mora prolazi kroz taj prolaz.

Margaret Bešir i Vejn Li učestvovali su u pisanju ovog izveštaja.

XS
SM
MD
LG