Linkovi

Britanija razmatra odgovor na iransku zaplenu njenih tankera


Stena Impero, brod koji plovi pod britanskom zastavom, snimljen u luci Bandar Abas.

Britanska premijerka Tereza Mej sastaće se u ponedeljak sa ministrima i zvaničnicima u sektoru bezbednosti zbog hitnih razgovora o tome kako da se odnose prema iranskoj zapleni dva naftna tankera koja su pod britanskom zastavom plovila kroz Ormoški moreuz.

Među potencijalnim britanskim odgovorima razmatra se dijapazon sankcija koje bi bile uvedene Iranu. Vlada Mejove trebalo bi da informiše članove britanskog parlamenta o situaciji kasnije tokom dana.

U audio snimku incidenta koji je u nedelju objavila firma za obezbeđenje od rizika na moru, Drajad global, britanski ratni brod upozorio je iranski patrolni čamac da se ne meša u prolazak naftnog tankera "Stena impero" kroz Hormoški moreuz. Konandosi Iranske revolucionarne garde spustili su se malo zatim iz helikoptera na brod.

Na snimku se može čuti britanski mornarički oficir koji govori da se tanker nalazi u međunarodnim vodama i da mu prolaz ne sme biti ometan.

Britanski oficir zatim govori iranskom patrolnom brodu: "Molim vas potvrdite da ne nameravate da kršite međunarodno pravo kroz nezakonit pokušaj da se ukrcate na MV Stena".

Ali, iranski oficir rekao je tankeru da promeni kurs, dodajući: "Poslušajte i bićete bezbedni. Promenite svoj kurs za 360 stepeni odmah. Gotovo".

Oficir je rekao da je rekao da je brod tražen zbog bezbednosnih razloga, iako su iranski zvaničnici saopštili da je zaplena naftnog tankera bila odgovor na to što je Britanija pre dve nedelje zaplenila iranski supertanker na Giblartaru za koji se veruje da je prevozio dva miliona barela sirove nafte u Siriju. Iran je tvrdio da je "Stena impero" udarila u ribarski brod.

Iran nastavlja da zadržava tanker i njegovu posadu od 23 ljudi, među kojima je 18 Indijaca, tri Rusa i po jedan Letonac i Filipinac, no tvrdi da su u dobrom zdravstvenom stanju

Britanija je zaplenu broda "Stena impero" nazvala "neprijateljskim aktom".

Iranski ministar inostranih poslova Muhamed Džavad Zarif okrivio je Džona Boltona, savetnika za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa, za podsticanje međunarodnih tenzija sa Iranom, rekavši da bi samo "mudrost i dalekovidost" mogu da ublaže konflikt Zapada sa Iranom.

Američko-iranske tenzije eskaliraju od pre godinu dana otkako je Tramp povukao SAD iz međunarodnog sporazuma iz 2015. koji je za cilj imao suzbijanje Teheranovog programa razvoja nuklearnog oružja i ponovo uveo sankcije protiv Irana kako bi suzbio međunadordnu trgovinu iranskom naftom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG