Linkovi

Makron poručio Džonsonu: Nema vremena za novi sporazum o Bregzitu


Premijer Britanije Boris Džonson i francuski predsednik Emanuel Makron na konferenciji za novinare u Jelisejskoj palati, 22. avgust 2019.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je u četvrtak britanskom premijeru Borisu Džonsonu da nema vremena za pregovore o novom sporazumu o Bregzitu.

"Sudbina Britanije je u Džonsonovim rukama", poručio je Makron posle zajedničkog sastanka u Parizu i dodao da Evropska unija ne želi izlazak Britanije iz EU bez dogovora, ali da će biti spremna za tu mogućnost.

"Želim da budem veoma jasan, narednog meseca nećemo postići novi sporazum o povlačenju Britanije, koji bi se mnogo razlikovao od prvobitnog", naglasio je francuski lider.

Dodao je međutim da "niko neće čekati do 31. oktobra, a da ne pokuša da pronađe dobro rešenje".

Džonson je rekao Makronu da želi dogovor o Bregzitu i da veruje da je moguće postići ga pre roka za izlazak Britanije iz unije.

Poručio je i da ga je ohrabrila izjava nemačke kancelarke Angele Merkel, tokom razgovora u Berlinu u sredu.

Britanski premijer Boris Džonson i nemačka kancelarka Angela Merkel tokom susreta u Berlinu, 21. avgust 2019.
Britanski premijer Boris Džonson i nemačka kancelarka Angela Merkel tokom susreta u Berlinu, 21. avgust 2019.

"Hajde da završimo Bregit, na razuman i pragmatičan način, u interesu obe strane i da ne čekamo do 31. oktobra. Hajde da sada produbimo i intenziviramo prijateljstvo i partnerstvo", rekao je Džonson.

Britanski premijer je tokom prve inostrane turneje od preuzimanja položaja, upozorio Merkel i Makrona da će se suočiti sa potencijalno haotičnim Bregzitom bez dogovora 31. oktobra, ako Evropska unija ne pristane na novi sporazum.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG