Linkovi

Britanija se priprema za političke borbe uoči Bregzita


Parole i transparenti protivnika Bregzia ispred vrata kabineta, u Vestimsteru u Londonu, Velika Britanija, 31. avgusta 2019.
Parole i transparenti protivnika Bregzia ispred vrata kabineta, u Vestimsteru u Londonu, Velika Britanija, 31. avgusta 2019.

Britanija se priprema za eksplozivnu nedelju političkih borbi koje bi mogle da se pokažu kao ključne u britanskom predloženom izlasku iz Evropske unije - i odrede sudbinu premijera Borisa Džonsona.

Tokom proteklih dana, širom zemlje održavaju se protesti protiv Džonsonove odluke da raspusti, odnosno suspenduje parlament, što bi trebalo da stupi na snagu za nedelju dana.

Poslanici će se vratili sa letnje pauze u utorak, kada će neki od njih pokušati da preuzmu kontrolu nad parlamentom kako bi sprečili da Britanija napusti EU bez dogovora.

Analitičar Toni Trejvers iz Londonske škole ekonomskih i političkih nauka kaže da je nakon meseci manervisanja, okončanje predstave konačno tu.

"Grupa poslanika, verovatno iz svih partija uključujući i viđenije koznervativce, pokušaće da se okupi kako bi preuzela kontrolu nad poslovima u Donjem domu parlamenta, da bi zatim uslovija zakon, koji bi morao da prođe i u Donjem, i u Gornjem domu i koji bi zabranio Bregzit bez sporazuma."

Ali, protivnici nepostojanja sporazuma suočavaju se sa velikim izazovima, dodaje Trejvers.

"Oni će morati da održe tu novu koaliciju zajedno, vrlo čudnu koaliciju, sa ljudima od krajnje levice iz rukovodstva laburista, do nekih ljudi u desnom centru iz Konzervativne partije."

Premijer Boris Džonson rekao je da bi blokiranje Bregizta bez dogovora išlo na ruku Evropskoj uniji.

"Ukoliko budu mislili da Bregzit može biti blokiran na bilo koji način, neće nam dati sporazum koji nam je potreban. Prema tome, moja strepnja je da ta stvar koja bi išla u parlament zapravo može da podrije poziciju Ujedinjenog Kraljevstva u pregovorima. Ali, mi ćemo nastaviti i odraditi to", rekao je Džonson u subotu.

Premijer je zapretio da će ukoliko bilo ko od konzervativnih poslanika bude glasao za blokadu Bregzita bez sporazuma, biti isključen iz sledećih izbora, što je nešto što bi vrlo brzo moglo da se dogodi ukoliko opozicija pokrene glasanje o nepoverenju vladi, kaže Gema Lumes sa Kili univerziteta.

"Potrebno je samo par konzervativnih poslanika da donese odluku i obori vladu. Ali, zaista bi bilo prilično bez presedana da konzervativni poslanici glasaju protiv svoje sopstvene vlade."

U međuvremenu, pokrenuto je nekoliko sudskih procesa protiv pokušaja vlade da blokira ili suspenduje parlament, u kojima bi odluke takođe trebalo da budu donete ove nedelje.

To preti uvođenju kraljice Elizabete na bojno polje Bregzita, pošto je ona zvanično šefica države koja daje odobrenje za raspuštanje Parlamenta.

Od Bakingemske palate, preko suda, do Vestmistera, britanska demokratija biva podvrgnuta iskušenju do tačke pucanja. Narednih pet dana biće ključni za odlučivanje ko će izaći kao pobednik iz eksplozivne bitke ko Bregzita.

XS
SM
MD
LG