Linkovi

Boris Džonson novi premijer Britanije


Boris Džonson govori posle izbora za novog lidera Konzervativne partije u Londonu, 23. jula 2019.
Boris Džonson govori posle izbora za novog lidera Konzervativne partije u Londonu, 23. jula 2019.

Glavni borac za Bregzit, Boris Džonson, izabran je za lidera britanskih konzervativaca i postaće novi premijer Britanije. On je ubedljivo, pobedio svog rivala, šefa diplomatije Džeremija Hanta, sa 66% glasova u odnosu na 34%. U pobedničkom govoru, obećao je da će sprovesti Bregzit, ujediniti zemlju i poraziti lidera laburista Džeremija Korbina.

Pobeda glavnog borca za Bregzit
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Boris Džonson je novi premijer Britanije. U Dauning stritu 10, od sutra će zameniti Terezu Mej, koja je podnela ostavku zato što nije uspela da izdejstvuje da podeljeni britanski parlament prihvati njen plan o napuštanju Evropske unije.

"Kao uspavani džin, mi ćemo se uzdići i odbaciti stege sumnje u sebe i negativnosti, sa boljim obrazovanjem, boljom infrastrukturom, jačom policijom, fantastičnim internet konekcijama u svakom domaćinstvu. Ujedinićemo ovu neverovatnu zemlju i povesti je napred!”, poručio je u svom pobedničkom govoru Džonson.

Šef diplomatije i kandidat za lidera konzervativaca, Džeremi Hant, čestita Borisu Džonsonu po objavljivanju rezultata stranačkog glasanja, 23. jula 2019.
Šef diplomatije i kandidat za lidera konzervativaca, Džeremi Hant, čestita Borisu Džonsonu po objavljivanju rezultata stranačkog glasanja, 23. jula 2019.

​Čestitajući mu na pobedi, Džeremi Hant ocenio je da je Boris Džonson vodio dobru kampanju sa jasnom porukom, a zatim je pozvao konzervativce da se ujedine.

"Koliko god da nam se mišljenja razlikuju o Bregzitu, najveća pretnja ovoj zemlji je Džeremi Korbin. Svaki konzervativac, bez obzira gde stoji u debati, zna da - ako se ne ujedinimo kao stranka iza novog premijera - predaćemo ključeve broja 10 nekome ko svakako neće osigurati Bregzit ali će naneti ogromnu štetu na mnogo drugih načina.”

Prvog dana na novom poslu, nekadašnjeg gradonačelnika Londona i šefa diplomatije čeka mnogo problema. Od njega se očekuje da, kako je obećao, do kraja oktobra sprovede Bregzit, izgradi stabilan odnos i trgovinske veze sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, smiri tenzije sa Iranom i upravlja zemljom bez parlamentarne većine. Uz to, njegova popularnost unutar Konzervativne stranke nije garantovana.

Pobunjeni konzervativci, koje predvodi odlazeći sekretar za finansije Filip Hemond, najavili su da će, ukoliko Džonson pokuša da izvede Britaniju iz EU bez dogovora sa Briselom, glasati zajedno sa opozicionim strankama za smenu vlade. To bi dovelo do vanrednih parlamentarnih izbora koje konzervativci teško da mogu da dobiju.

Proces Bregzita trebalo je da bude okončan do kraja marta, ali, iako EU zvaničnici nisu pokazali interesovanje da ponovo pregovaraju o uslovima razvoda koji je britanski parlament do sada odbio tri puta, oni jesu pristali da pomere rok za izlazak do 31. oktobra.

Predsednik Tramp bio je jedan od prvih lidera koji su čestitali Džonsonu na pobedi, uz ocenu da će “biti sjajan.”

I francuski predsednik Emanuel Makron i nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen čestitali su Džonsonu, izražavajući nadu da će dobro sarađivati.

"Ima mnogo različitih I teških pitanja na kojima treba da radimo zajedno i pred nama je vreme velikih izazova. Mislim da je važno da izgradimo snažan odnos, jer imamo dužnost da sprovedemo nešto što je dobro za građane Evrope, kao i građane Britanije.”

Šef iranske diplomatije Džavad Zarif na Tviteru je čestitao Džonsonu ali i iskoristio priliku da osudi vladu Tereze Mej zbog zaplene iranske nafte, kako je rekao “na američki zahtev.”

Protest protiv Bregzita u Londonu, 22. maja 2019.
Protest protiv Bregzita u Londonu, 22. maja 2019.

Na ulicama Londona, neki građani porede novog premijera sa američkim predsednikom a održan je i protest.

"Iskreno, on će prosto biti novi Tramp, tako da to nije dobro. Podržavao sam Terezu Mej… sada se nadam možda novim izborima”, kaže Salim Darveš.

“Užasnuta sam. Imate dve velike sile koje vode beli muškarci sa razbarušenom plavom kosom, koje nije briga šta kažu sve dok tako skupljaju glasove. On je pametan čovek ali ne verujem da zastupa bilo čije interese osim sopstvenih”, misli Tara Sehmi.

Džonson sutra dolazi u Bakingemsku palate gde će mu mandat poveriti britanska kraljica Elizabeta.

Vučić čestitao Džonsonu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku Borisu Džonsonu u kojoj mu saopštava da se nada da će upravo Džonson biti prvi britanski premijer koji će, posle skoro 40 godina, posetiti Srbiju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

"Vaš izbor svedoči o velikom poverenju, koje je ukazano koliko Vašem iskustvu, toliko i idejama da odgovorite na izazove sa kojima se suočava Velika Britanija. Uveren sam da ćete, kako ste i sami rekli, doneti novu energiju Vašoj zemlji i povesti je sigurnim putem napretka", kaže Vučić u čestitci i nastavlja:

"U meni ćete imati pouzdanog partnera u razvoju političkog dijaloga i jačanju ekonomske saradnje naših dveju zemalja. Nadam se zato da ćete Vi biti prvi britanski premijer koji će posetiti Srbiju, posle bezmalo četrdeset godina. Vašom posetom potvrdili biste da je želja za jačim i bogatijim srpsko-britanskim vezama obostrana, što bi mi u Srbiji poštovali i cenili".

Naglašavajući poštovanje prema doprinosu Velike Britanije u Berlinskom procesu i saradnji na Zapadnom Balkanu, Vučić piše da će Srbija, "vodeći politiku mira, nastaviti da se bori za stabilnost na Zapadnom Balkanu, kao osnovi za ekonomski i svaki drugi napredak Srbije i regiona".

Vučić se na kraju zahvaljuje britanskoj vladi što je projektima poput digitalne transformacije i jačanja e-Uprave, finansirane kroz Fond za dobru upravu, "podržala proces reformi u Srbiji".

XS
SM
MD
LG