Linkovi

Britanija će ukinuti slobodu kretanja posle izlaska iz EU


Prtistalice Bregzita ispred parlamenta u Londonu
Prtistalice Bregzita ispred parlamenta u Londonu

Velika Britanija je saopštila da će ukinuti pravilo o slobodi kretanja čim izađe iz EU 31. oktobra. Premijer Boris Džonson je istakao da to ne znači i da će biti neprijateljstki nastrojeni prema imigrantima.

Džonsonova prethodnica Tereza Mej ranije je najavljivala da će sloboda kretanja biti ukinuta jedino u slučaju da Britanija i EU ne postignu dogovor o izlasku. Ali, Boris Džonson je najavio da će Britanija izaći iz EU sa dogovorom ili bez njega.

"Sloboda kretanja, kakva sada postoji, biće okončana 31. oktobra kada Velika Britanija napusti EU. Tada će nova vlada predstavniti novi, pravičniji sistem imigracije koji kao prioritet postavlja veštine i to kako ljudi mogu doprineti Ujedinjenom Kraljevestvu", saopšteno je iz britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Portparolka premijera je rekla da će drugi detalji u vezi sa slobodom kretanja tek biti objavljeni, ali da će uključivati i strože provere krivičnih dosijea.

"Napustićemo EU što znači da se neka prava vraćaju u ruke Velike Britanije. To ne znači da ćemo bilo koga sprečiti da dođe, niti da ćemo odjednom postati neprijateljski nastrojeni prema imigrantima. Imigracija če biti demokratski kontrolisana i imaćemo sistem zasnovan na poenima, u stilu Australije", rekao je Boris Džonson za radio BBC.

Minsitarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da nema promena u pravilima za državljane EU koji već žive u Britaniji, ali da će do decembra 2020. godine morati da se prijave za boravak u skladu sa dogovorom EU i Britanije.

Svima koji dobiju tu dozvolu biće omogućeno da uđu u Veliku Britaniju.

Džo Oven, direktor organizacije Institut za vladu, rekao je da su planirane promene "gotovo nemoguće" na praktičnom nivou, jer bi zahtevale da se uspostavi ceo nov sistem u roku od dva meseca, a miliione državljana EU ostavilo bi u neizvesnosti.

"Poslodavci neće moći da razlikuju državljane EU koji već decenijama žive i rade u Britaniji i treba da apliciraju za boravišnu dozvolu, od onih koji dođu odmah posle Bregzita bez vize ili dozvole za rad", kaže Oven.

XS
SM
MD
LG