Linkovi

Kraljica odobrila Džonsonov zahtev: Britanski parlament suspendovan u septembru


Britanski premijer Boris Džonson ispred rezidencije premijera u Dauning stritu 10 u Londonu
Britanski premijer Boris Džonson ispred rezidencije premijera u Dauning stritu 10 u Londonu

Britanska kraljica Elizabeta odobrila je zahtev premijera Borisa Džonsona da se početak zasedanja parlamenta u Londonu odloži za sredinu oktobra. Tim potezom, Džonson je članovima parlamenta koji se protive izlasku Britanije iz EU bez postignutog dogovora sa Briselom, suzio vreme da pokušaju da blokiraju Bregzit, zakazan za 31. oktobar. Politički protivnici optužuju premijera za nepoštovanje ustava.​

Premijer Boris Džonson zakazao je za 14. oktobar kraljičin govor, kojima formalno počinje rad parlamenta, a u kojem se izlažu ciljevi vlade.

Parlament se, inače, vraća sa pauze 3. septembra i obično radi dve nedelje pre nego što se ponovo raspusti zbog partijskih konferencija a ponovo formalno zaseda početkom oktobra.

Pošto će kraljica sada govoriti 14. oktobra, parlamentarci će imati samo dve nedelje do planiranog Bregzita. Ipak, Džonson poriče da mu je plan bio da spreči blokadu Bregzita.

“To apsolutno nije tačno. Ako pogledate šta radimo, mi radimo na novim programima i zakonima o sprečavanju kriminala, o bolnicama, o finansiranju obrazovanja. Biće dovoljno vremena za obe strane, što se tiče ključnog samita evropskih lidera 17. oktobra, sasvim dovoljno vremena za članove parlamenta da debatuju o EU, Bregzitu i svim drugim pitanjima…

Zbog ovih vesti funta je drastično pala u odnosu na evro i dolar.

Do Bregzita je ostalo 65 dana i britanski parlamentarci su pokušali da spreče premijera da zemlju izvede iz EU bez sporazuma.

Lideri opozicionih partija su se u utorak usaglasili da putem parlamentarne procedure primoraju Borisa Džonsona da odloži Bregzit posle 31. oktobra.

"Skandalozna uvreda za demokratiju"

Suspendovanje parlamenta pre kraljičinog govora je istoriijski potez i izazvao je oštre reakcije Džonsonovih političkih protivnika.

Spiker u parlamentu Džon Berkou optužio je Džonsona da ne poštuje ustav time što sprečava debatu u parlamentu o Bregzitu.

"Ovaj potez je skandalozna uvreda za našu demokratiju i ne smemo da dozvolimo da se to desi ", rekao je zamenik lidera Laburističke partije Tom Votson.

Glavni opozicioni lider, vođa laburista Džeremi Korbin rekao je da se Džonson mora pozvati na odgovornost i da će u parlamentu naredne nedelje tražiti da se glasa o poverenju u premijera.

Lider laburista Džeremi Korbin govori u parlamentu
Lider laburista Džeremi Korbin govori u parlamentu

"Ovo je povreda ustava. To je pokušaj premijera koga je izabrao mali broj ljudi iz članstva Konzervativne stranke, da bude važniji od parlamenta, da zaustavi zakone ili debatu koja bi sprečila ovu zemlju da napusti EU bez dogovora i sve probleme koje bi to prouzrokovalo. Čini se da želi da utrči pravo u šake Donalda Trampa sa većom odlučnošću nego što sam video kod bilo koga ranije. Ovo je neviđeno. Parlament mora da ga pozove na odgovornost, ne da zatvara parlament nego da prisustvuje zasedanjima I odgovara na pitanja.”

Nikola Sturdžon, premijerka Škotske, apelovala je na proevropske parlamentarce da preduzmu nešto.

"Zatvaranje parlamenta da bi se na silu sproveo Bregzit bez dogovora sa Unijom, koji će naneti neslućenu i trajnu štetu ovoj zemlji protivno željama njenih parlamentaraca, nije demokratija, to je diktatura. Ako članovi parlamenta sledeće nedelje zajednički ne zaustave Borisa Džonsona, mislim da će današnji dan ući u istoriju kao dan kada je umrla britanska demokratija.”

Američki predsednik Donald Tramp na Tviteru je izrazio podršku Džonsonovom planu navodeći da je to “tačno ono što Britanija traži I da će se pokazati da je sjajan.”

XS
SM
MD
LG