Linkovi

Nestašice hrane, goriva i lekova u Britaniji ako napusti EU bez dogovora?


Britanija će se suočiti sa nestašicama goriva, hrane i lekova ako napusti Evropsku uniju bez dogovora, navodi se u zvaničnim dokumentima, koja su procurela u javnost, a koja je objavio dnevnik Sandej tajms. Međutim, britanski ministri osporili su način na koji je dokument interpretiran.

U dokumentima, koja je pripremila vlada, govori se o zastojima u lukama, protestima i rasprostranjenim poremećajima. Kako prenosi Sandej tajms, procenjuje se da će to biti najverovatnije posledice Bregzita bez dogovora, a ne najgora moguća scenarija.

Međutim, Majkl Gav, ministar zadužen za koordinaciju priprema za Bregzit bez dogovora, rekao je da se u dokumentima iznose najgora moguća scenarija, a da je planiranje ubrzano poslednje tri nedelje.

Tajms navodi da do 85 odsto kamiona koji koriste glavne granične prelaze, "možda neće biti spremno" za francusku carinu, što znači da bi poremećaj u lukama potencijalno mogao da traje do tri meseca dok se saobraćaj ne normalizuje.

Vlada takođe veruje da će prava granica između Severne Irske i Republike Irske, članice EU, biti verovatna s obzirom na to da su aktuelni planovi da se izbegnu pogranične kontrole neodrživi, izveštava Sandej tajms.

Kabinet premijera Borisa Džonsona saopštio je da ne komentariše procurela dokumenta.

Britanski premijer Boris Džonson
Britanski premijer Boris Džonson

Međutim, Gav je rekao da je reč o starom dokumentu, koji ne odražava trenutnu pripremljenost vlade.

"Ako budemo izašli iz EU bez dogovora, određeni poremećaji i problemi su neizbežni. Zbog toga želimo dogovor. Međutim, vlada je daleko bolje pripremljena sada nego u prošlosti i važno je da ljudi razumeju da se u tim dokumentima opisuje najgori mogući scenario", istakao je Gav.

Prema neimenovanom izvoru iz vlade, za curenje dokumenta odgovoran je bivši ministar koji je žele da utiče na pregovore sa Evropskom unijom.

"Dokument potiče iz perioda kada su ministri blokirali neophodne pripreme za napuštanje EU i kada sredstva nisu bila spremna", ustvrdio je vladin izvor.

Ujedinjeno Kraljevstvo, kako ocenjuje agencija Rojters, kreće se ka ustavnoj krizi i obračunu sa Briselom, s obzirom na to da je Džonson više puta istakao da će zemlja napustiti EU 31. oktobra bez dogovora, ako se ne postigne novi sporazum sa unijom o uslovima izlaska Britanije.

EU međutim odbija da ponovo pregovara o sporazumu o povlačenju, koji je dogovoren sa bivšom premijerkom Terezom Mej.

Džonson će se sastati ove nedelje sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel kojima će poručiti da britanski parlament ne može da zaustavi Bregzit i da se mora postići novi sporazum da bi se izbeglo da Britanija napusti EU bez dogovora.

Britanski premijer je pod sve većim pritiskom da spreči taj scenario, dok je opozicioni lider Džeremi Korbin zapretio da će početkom septembra oboriti Džonsonovu vladu da bi odložio Brezit.

Međutim, nije jasno da li poslanici imaju moć i jedinstvo da spreče napuštanje EU bez dogovora.

XS
SM
MD
LG