Linkovi

Bregzit i Balkan: Ovog proleća "dolazi zima" i ništa više neće biti kao pre


Učesnici konferencije "Bregzit - izazovi za EU i Zapadni Balkan" u beogradskom Aero klubu, 25. marta 2019.
Učesnici konferencije "Bregzit - izazovi za EU i Zapadni Balkan" u beogradskom Aero klubu, 25. marta 2019.

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije predstavlja najveći događaj od pada Berlinskog zida i kraja Hladnog rata, i on, uz dolazak Donalda Trampa na vlast u Sjedinjenim Državama, predstavlja kraj jedne ere nakon koje ništa više neće biti kao što je bilo do sada, rečeno je na tribini "Bregzit - izazovi za EU i Zapadni Balkan" koju su u ponedeljak u Beogradu organizovali Centar za spoljnu politiku i Fondacija Konrad Adenauer.

Direktor predstavništva te fondacije za Srbiju i Crnu Goru Norbert Bekman Dirkes rekao je u pozdravnom govoru da je Velika Britanija moćna i značajna država koji ima veliki značaj za EU, Zapadni Balkan i Srbiju i da kada takva država reši da nešto promeni, to ne može ostati bez diskusije.

Bivši ambasador Srbije u Londonu i Berlinu i predavač na brojnim univerzitetima u Evropi i svetu, Ognjen Pribićević, primetio je da sada u Evropi po prvi put imamo proces razdvajanja i razjedinjavanja, podsećajući da je Velika Britanija peta najjača ekonomija sveta, stalna članica Saveta bezbednosti UN, važna članica NATO-a i jedna od ključnih punilaca budžeta EU.

Dolazi novo vreme i najvažnije - nema povratka na staro, na stara dobra vremena koja su označavala vrh civizilacije sa državom blagostanja i multikultulturalnosti, rekao je on.

"Neki autori govore da je sama demokratija iscrpla svoje mogućnosti", rekao je Pribićević i podsetio na istraživanje sprovedeno među studentima britanskog Stenforda prema kome se dve trećine njih izjašnjava za neki drugi sistem, a ne za demokratiju.

Preko milion Britanaca na ulicama Londona demonstriralo je protiv Bregzita, 23. marta 2019.
Preko milion Britanaca na ulicama Londona demonstriralo je protiv Bregzita, 23. marta 2019.

Bivši diplomata je ocenio da će uticaj Bregzita na Zapadni Balkan i Srbiju biti velik. Sve što je ovde učinjeno pozitivno nakon 2000. godine, učinjeno je zahvaljujući Evropskoj uniji i Sjedinjenim Državama, rekao je on naglašavajući da ne govori o donacijama, već o evropskom sistemu vrednosti.

"Budućnost je krajnje neizvesna i veliki svetki tektonski poremećaji kao što su pobeda Trampa i Bregzit će ovde odlučivati šta se dešava. Gledati u kontekstu starih kategogija je potpuno pogrešno, dolazi potpuno novo vreme", zaključio je Pribićević.

Predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike Srđan Majstorović upotrebio je slogan kultne TV serije "Igra prestola" - "Zima dolazi" kako bi opisao ono što ovog proleća čeka Veliku Britaniju, ali i Zapadni Balkan, nakon Bregzita i izbora za Evropski parlament. Rekao je da će doći do pada interesovanja za proširenje EU i do zahlađenja i pada interesovanja unutar EU za Zapadni Balkan.

Majstorović je rekao da "nije sve tako crno" i da su Bregzit i Trampov izbor učinili da među desničarima i populistima u Evropi splasnu zalaganja za izlazak njihovih zemalja iz EU, kao i da su ta dva događaja doprinela mobilizaciji evropskog intelektualnog prostora o budućnosti EU.

Jedna od parola zagovaraoca Bregzita bila je "Da povratimo suverenitet i kontrolu", a sada je kao hladan tuš došla turneja britanskog ministra trgovine koji je putovao svetom pokušavajući da izdejstvuje pojedinčane ugovore o slobodnoj trgovini, za šta je dobio podršku samo nekih malih i siromašnih zemalja. Tek će se videti kako će Britanija "plivati" dalje sama uz velike svetske igrače poput Indije, Kine ili Brazila, kazao je on.

Majstorović je procenio da će Britanija sigurno želeti da bude prisutna u regionu Zapadnog Balkana i dalje i da će težiti daljem širenju vladavine prava, kao štitu od uyticaja Kine, Rusije, Turske i nekih bliskoistočnih zemalja.

Učesnici konferencije "Bregzit - izazovi za EU i Zapadni Balkan" u beogradskom Aero klubu, 25. marta 2019.
Učesnici konferencije "Bregzit - izazovi za EU i Zapadni Balkan" u beogradskom Aero klubu, 25. marta 2019.

Direktor predstavništva Fondacije Konrad Adenauer u Velikoj Britaniji Feliks Dane rekao je da je do Bregzita doveo engleski nacionalnizam i populizam i dodao da građani Severne Irske nisu glasali za izlazak iz Unije.

Prema njegovim rečima, Bregzit je složen sa više aspekata, ekonomskog, ali i bezbednonog, jer Britanija neće moći da koristi evropol i evropske poternice, zbog ćega će bezbednost posle Bregzita biti najveći izazov i za EU i za Veliku Britaniju.

XS
SM
MD
LG