Linkovi

Rumunija preuzima predsedavanje Savetom EU: Zapadni Balkan jedan od najvećih prioriteta


Ministar spoljnih poslova Rumunije Teodor Maleškanu i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, Foto: video grab
Ministar spoljnih poslova Rumunije Teodor Maleškanu i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, Foto: video grab

Rumuniji, koja će od 1. januara predsedavati Savetom EU u prvoj polovini naredne godine, jedan od najvećih prioriteta će biti Zapadni Balkan, rekao je danas ministar spoljnih poslova Rumunije Teodor Maleškanu.

On je istakao da će Rumunija nastaviti sa kontinuiranom podrškom evrointegracijama Srbije, dodajući da će jedna od najvažnijih tema prilikom predsedavanja njegove zemlje u 2019. godini biti upravo proširenje EU na države Zapadnog Balkana.

Na zajedničkoj konferenciji za šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, Maleškanu je rekao da je stav Rumunije da podržava evropski put Srbije, navodeći da podržava i podstiče srpske zvaničnike da iskoriste mogućnost i ulože napore ka prisupanju EU.

"Mislim da nikada nije bilo bolje vreme da se mobilišu svi resursi i da se unaprede reforme u Srbiji. Rumunija je spremna da obezbedi tehničku pomoć Srbiji za usaglašavanje sa evropskim standardima,” rekao je Maleškanu.

Dačić je zahvalio kolegi jer je došao u posetu Srbiji samo nekoliko dana pre nego što će Rumunija preuzeti predsedavanje Savetom EU i istakao veoma prijateljske odnose dve zemlje.

Dačić je naveo da Srbija visoko ceni stav Rumunije po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje i zahvalio na tome što Rumunija nedavno nije glasala za prijem Kosova u Interpol.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je, na današnjem sastanku sa ministom spoljnih poslova Rumunije Teodorom Meleškanuom, da dve države veže tradicionalno prijateljstvo.

Brnabić je istakla da je Srbija svesna činjenice da je uslov stabilnosti, napretka i ekonomskog razvoja čvrsta veza sa njenim susedima, među kojima Rumnija zauzima značajno mesto, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

XS
SM
MD
LG