Linkovi

NATO ocenjuje da stabilnost regiona još nije stoprocentna


NATO ocenjuje da stabilnost Zapadnog Balkana nije još obezbeđena, Foto: Glas Amerike

Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku Džejms Apaturaj izjavio je danas da stabilnost Zapadnog Balkana još nije obezbeđena, da postoje izazovi i trenja i da NATO u tom smislu želi da pomogne.

"Pokušavamo da pomognemo zemljama regiona da ostvare svoje ciljeve, bez obzira da li je to članstvo u Alijansi ili ne, ali želimo sa svima da sarađujemo", rekao je Apaturaj i ocenio da stabilnost zapadnog Balkana nije stoprocentno čvrsta.

Govoreći na 6. NATO nedelji u Beogradu je naveo da je Zapadni Balkan oduvek bio region od strateškog značaja, da je politički značaj regiona porastao poslednjih godina, te da NATO želi da doda dodatnu energiju i podsticaj da bi zemlje regiona ostvarile svoje ciljeve, kakvi god da su.

"Neke zemlje žele da uđu u NATO, mi to podržavamo, neke ne žele. Srbija je jedna od njih, to poštujemo, ali želimo više praktične saradnje i više političkog dijaloga i razumevanja i zato ulažemo u to,” rekao je Apaturaj.

Apaturaj je rekao da Srbija ima dobre odnose i sa Rusijom i sa NATO i da to ne predstavlja problem, ali je ocenio da srpska javnost nije upoznata koliko bi trebalo o saradnji sa alijansom, zajedničkim vežbama, naučnim programima, učešću pripadnika Vojske Srbije u međunarodnim misijama.

Važno je ne prikazivati NATO u negativnom svetlu. Voleli bismo da u javnosti postoji pozitivnija slika o alijansi, izjavio je Apaturaj.

Iz ugla NATO, Rusija, međutim, spovodi ozbiljan i stalni proces za destabilizaciju atlantske bezbednosti, kaže Apaturaj.

Od velikih vojnih vežbi, invazije Ukrajine i aneksije Krima, ruskih trupa i u Gruziji i Moldaviji, trovanja političkih protivnika, sajber i internet napada, te grubog narušavanja sporazuma o kontroli naoružanja, naveo je on.

"Imamo veliku listu problema sa Rusijom sada. To takođe komplikuje situaciju za naše saveznike, posebno u Baltičkoj i Crnomorskoj oblasti i na Zapadnom Balkanu,”rekao je Apaturaj.

Apaturaj je na pitanje da li NATO u svojim operacijama angažuje vojske zemalja koje nisu članice UN, odnosno da li će u nekom momentu "nastajuća vojska" na Kosovu biti saveznik NATO u operacijama, rekao da je kao portparol alijanse naučio da ne treba da odgovara na pitanja koja počinju sa "šta bi bilo" i istakao da NATO posmatra dešavanja na Kosovu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG