Linkovi

Ukinuta smrtna kazna napadaču na Bostonski maraton


Tročlano sudsko veće Okružnog apelacionog suda u Bostonu odluku je donelo više od šest meseci pošto su u vezi sa tim slučajem pred sudom iznošeni argumenti. (Foto: Džohar Carnajev, AP via FBI)
Tročlano sudsko veće Okružnog apelacionog suda u Bostonu odluku je donelo više od šest meseci pošto su u vezi sa tim slučajem pred sudom iznošeni argumenti. (Foto: Džohar Carnajev, AP via FBI)

Federalni apelacioni sud ukinuo je smrtnu kaznu Džoharu Carnajevu – osuđenom za bombaški napad na Bostonskom maratonu 2013. godine.

Tročlano sudsko veće Okružnog apelacionog suda u Bostonu odluku je donelo više od šest meseci pošto su u vezi sa tim slučajem pred sudom iznošeni argumenti.

Advokati Džohara Carnajeva tvrdili su da je značajna medijska pažnja koju je taj slučaj imao doprinela tome da je bilo gotovo nemoguće da njihov klijent dobije pošteno suđenje. Takođe, ukazali su i na, kako su ustvrdili, sporne objave dvoje porotnika na društvenim mrežama – postavljene pre nego što je 2015. počelo suđenje.

Zastupnici Džohara Carnajeva ukazali su da je jedan od porotnika, koji je kasnije postao glavni porotnik, imao na desetine objava na društvenoj mreži Tviter nakon bombaških napada. Kakos u naveli, u jednom od njih, Carnajeva je nazvao smećem.

Apelacione sudije su tokom pretresa početkom decembra prošle godine značajnu pažnju posvetile propitujući nepristranost porotnika.

Nastojali su da utvrde zašto dvoje porotnika nije izuzeto, ili makar, zašto nisu podvrgnuti dodatnim proverama pošto se za njihove objave saznalo uoči početka suđenja Carnajevu.

Sudije su ukazale da u okviru bostonskog suda postoji dugogodišnje pravilo po kom je obavezan da sprovede takvu vrstu istrage.

Carnajev je osuđen po trideset optužbi - uključujući zaveru i upotrebu oružja za masovno uništenje. Izdržava kaznu u zatvoru maksimalnog stepena bezbednosti u državi Kolorado.

Njegov brat Tamerlan Carnajev ubijen je u obračunu sa policijom nekoliko dana pošto su dvojica braće detonirala dve bombe u blizini cilja Bostonskog maratona.

U napadu izvršenom 15. aprila 2013. poginule su tri osobe – a ranjeno ih je više od 260.

XS
SM
MD
LG