Linkovi

Istraga o napadima u Bostonu


Ketrin Rasel, supruga poginulog bombaša Tamerlana Carnajeva
Ketrin Rasel, supruga poginulog bombaša Tamerlana Carnajeva

Funkcioneri istrage kažu da su bombe upotrebljene u napadima u Bostonu napravljene u stanu kome je Tamerlan Carnajev živeo sa ženom i detetom

Američki mediji navode izjave neimenovanih funkcionera agencija za sprovođenje zakona da su bombe upotrebljene u napadima na Bostonskom maratonu napravljene u stanu u kome je stariji od braće Carnajev živeo sa suprugom i detetom.

Tamerlan Carnajev je ubijen 19. aprila, u sukobu sa policijom, samo nekoliko dana posle napada u kome je ubijeno troje, a ranjeno više od 260 ljudi. Funkcioneri kažu da su dve bombe postavili on i njegov brat Džohar.

Najnovija vest podstiče pitanja o tome koliko je Tamerlanova udovica, Ketrin Rasel, znala o tom napadu. Ona je podvrgnuta saslušanjima u okviru nastojanja da se utvrdi kako su osumnjičeni napravili bombe i da li im je neko pomagao u tome. Vlasti takođe saslušavaju Džohara Carnajeva, koji je uhvaćen.

Vlasti kažu da su braća Carnajev prvobitno planirala da napade izvedu 4. jula, na američki praznik Dan nezavisnosti, i da su razmatrala mogućnost samoubilačkih napada. Džohar je navodno rekao agentima Federalnog istražnog biroa da su braća pomerila dan napada na 15. april jer su bombe sagradili brže nego što su očekivali.

Oba pomenuta datuma su dani kada se na ulicama u Bostonu okuplja veliki broj ljudi.

Članovi porodice Carnajev juče su preuzeli telo Tamerlana Carnajeva pošto je njegova udovica objavila saopštenje da to svoje pravo prepušta porodici.

Nema izveštaja o tome gde je njegovo telo preneto. Džohar Carnajev je u zatvorskoj bolnici gde se oporavlja od rana nanetih vatrenim oružjem.
XS
SM
MD
LG