Linkovi

Kazahstan sarađuje u istrazi o bombaškim napadima


Crtež iz sudnice sa uhapšenim kazahstancima Diasom Kadirbajevom (levo) i Azamatom Tažajakovom
Crtež iz sudnice sa uhapšenim kazahstancima Diasom Kadirbajevom (levo) i Azamatom Tažajakovom

Dvojica studenata iz Kazahstana i jedan američki državljanin optuženi su da su pokušli da sakriju dokaze o bombaškim napadima u Bostonu

Kazahstan je saopštio da sarađuje sa američkim vlastima posle hapšenja dvojice kazahstanskih studenata u Sjedinjenim Državama pod sumnjom da su ometali istragu u vezi sa nedavnim smrtonosnim napadimaa na bostonski maraton.

U saopštenju kazahstanskog ministarstva inostranih poslova se navodi da Kazahstan osuđuje sve oblike terorizma.

Bostonska policija juče je optužila dvojicu kazahstanskih državljana, zajedno sa još jednim američkim državljaninom, za ometanje istrage o dve eksplozije na bostonskom maratonu.

Sva trojica su pohađala isti koledž u Masačusetsu kao i Džohar Carnajev, osumnjičen za pomenute bombaške napade. Mladići su optuženi za pomaganje Cernajevu posle napada na maraton 15. aprila, u kojem je troje ljudi ubijeno, a više od 260 ranjeno.

Pritvoreni Kazahstanci, Dias Kadirbajev i Azamat Tažajakov, koji su se odrekli polaganja kaucije da bi se branili sa slobode, pojaviće se pred sudom najverovatnije 14. maja. Treći osumnjičeni, američki državljanin Robel Filipos, biće zadržan u pritvoru do predstojećeg sudskog pretresa.

Pomenuta trojica optužena su za davanje lažnih iskaza i zaveru u vezi sa uklanjanjem nekih predmeta iz studentske sobe Carnajeva, koje su odneli u svoj stan, kao i da su po nalogu Carnajeva bacili ranac i laptop kompjuter koji su pripadali osumnjičenom bombašu. U rancu je pronađeno nekoliko petardi iz kojih je bilo ispražnjeno eksplozivno punjenje. Svoj trojici prete moguće duge zatvorske i velike novčane kazne.

Džohar Carnajev je uhapšen i optužen za korišćenje oružja masovnog uništenja, dok je njegov brat Tamerlan, osumnjičen za isto delo, ubijen u sukobu sa policijom, tri dana posle napada na bostonski maraton. Istražitelji veruju da su braća sama izvela napade. Advokati kažu da pritvoreni Kazahstanci nisu znali da je Carnajev jedan od vinovnika napada i da njihovi klijenti u potpunosti sarađuju sa agentima Federalnog istražnog biroa.
XS
SM
MD
LG