Linkovi

Rusija nije pružila FBI detalje o Carnajevu?


Džohar Carnajev, osumnjičen za terorističke napade za vreme Bostonskog maratona 15. aprila 2013.
Džohar Carnajev, osumnjičen za terorističke napade za vreme Bostonskog maratona 15. aprila 2013.

Prema pisanju Njujork Tajmsa, Rusija je odbila da američkim istražiteljima pruži dodatne podatke o Tamerlanu Carnajevu, osumnjičenom za terorističke napade za vreme Bostonskog maratona, dve godine pre napada.

Uticajni američki dnevnik prenosi da su, prema izveštaju generalnog inspektora obaveštajnih službi, ruski zvaničnici 2011. obavestili FBI da je Carnajev “veliki vernik i snažni sledbenik radikalnog islama”.

U izveštaju se, međutim navodi da je Rusija odbila zahteve FBI da pruži dodatne informacije. Visoki američki zvaničnici koji su pročitali izveštaj navode da je FBI učinio sve što je mogao, s obzirom na informacije kojima je raspolagao, da nastavi da prati aktivnosti Carnajeva.

Međutim, oni nisu mogli da kažu da li su agenti mogli da spreče bombaške napade u Bostonu.

Carnajev i njegov brat Džohar došli su u SAD iz Čečenije. Oni su, prema navodima, aktivirali dve bombe blizu linije finiša na Bostonskom maratonu pre godinu dana, pri čemu je ubijeno troje a ranjeno više od 260 osoba.

Tamerlan Carnajev ubijen je u razmeni vatre sa policijom, dok je Džohar uhvaćen posle nekoliko dana, i sada je u federalnom zatvoru gde očekuje početak sudjenja.
XS
SM
MD
LG