Linkovi

Carnajev: Odmazda za Irak i Avganistan


19-godišnji Džohar Carnajev krio se u brodu za vreme potere u Votertaunu nadomak Bostona.
19-godišnji Džohar Carnajev krio se u brodu za vreme potere u Votertaunu nadomak Bostona.

U poruci koju je napisao u brodu gde se skrivao, Džohar Carnajev je naveo da su eksplozije bile odmazda za američke napade na muslimane u Iraku i Avganistanu.

U poruci koju je napisao u brodu gde se skrivao od policije, Džohar Carnajev, osumnjičen za bombaške napade u Bostonu, naveo je da su eksplozije bile odmazda za američke napade na muslimane u Iraku i Avganistanu.

Carnajev je poruku napisao na unutrašnjoj strani broda u kome se skrivao za vreme policijske potere 19. aprila, četiri dana posle eksplozija u kojima je poginulo troje ljudi a ranjeno više od 250, blizu linije cilja Bostonskog maratona. Američki mediji danas su javili da je Carnajev žrtve u Bostonu nazvao "kolateralnom štetom", na isti način kako su to muslimani nazivani u dva rata koje su vodile Sjedinjene Države.

Deo poruke glasi: "Kad napadnete jednog muslimana, napali ste sve."

Policija je Carnajeva pronašla u brodu koji je privremeno držan u dvorištu jedne kuće u predgradju Bostona, Voteraunu. On je počeo da puca kada je pokušao da izadje iz broda. 19-godišnji osumnjičeni je teško ranjen kada je policija ispalila više od stotinu metaka na brod, ali je preživeo i nalazi se u zatvorskoj bolnici, pre nego što bude izveden pred sud.

Džoharov stariji brat, Tamerlan Carnajev, ubijen je u okršaju sa policijom nekoliko sati ranije. Smrtonosne povrede mu je, takodje, naneo mladji brat, koji ga je bežeći od FBI-a pregazio ukradenim automobilom.
XS
SM
MD
LG